PUHETAITO | Kansallismieliset populistit ovat nousussa kaikkialla Euroopassa, ja populistien käyttämä retoriikka puhuttaa ainakin muita puolueita ja toimittajia. Politiikan tutkija ja sosiologian tutkijatohtori Niko Pyrhönen analysoi perussuomalaisten edellisen ja nykyisen puheenjohtajan käyttämiä retorisia keinoja Ylen Aristoteleen kantapää -ohjelmassa.

Tutkija Niko Pyrhösen mukaan perussuomalaisten populismi on selvästi muuttunut, kun Soinin hassut kaskut ovat vaihtuneet Halla-ahon nuivaan sarkasmiin. Sarkasmi on tehokeino, joka vaatii kuulijalta paljon enemmän kuin hassunhauskojen lausahdusten toisteleminen. Toisaalta sarkasmi ei ole paras mahdollinen keino eri mieltä olevien taivutteluun, vaikkakin sillä saa omat kannattajat helposti hymähtelemään hyväksyvästi.

Ohjelmassa verrattiin Jussi Halla-ahon toimintatapaa median kanssa Donald Trump -tyyliseen kansansuosioilmiöön, jossa poliitikko puhuu sosiaalisen median kautta suoraan äänestäjille, jättäen perinteisen median sivuraiteelle.

– Laitetaan media juoksemaan itsen perässä ja esitetään vaikeasti tavoiteltavaa, kuvaili tutkijatohtori Pyrhönen tätä menettelyä.

Vaikka sarkasmi on vaikea laji, Halla-aholla nähtiin olevan mahdollisuuksia nousta sarkasmillaan valtiomiesluokkaan.

– Suomalaisethan rakastavat tällaisia vaikeaselkoisia kavereita, kuten Mauno Koivisto ja Sauli Niinistö ovat varsinaissuomalaisilla, kryptisillä viisauksillaan osoittaneet, kiteytti toimittaja Pasi Heikura.

Aristoteleen kantapää -ohjelman voi kuunnella tästä linkistä.

SUOMEN UUTISET