Perussuomalaisten kansanedustajat vierailivat tiistaina Porin suomalaisen yhteislyseon lukiossa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä kansanedustajat Simon Elo ja Tiina Elovaara sekä ulkoministeri Timo Soini vierailivat tiistaina Porin yhteislyseon lukiossa, ja saivat vastata lukiolaisten heille laatimiin kysymyksiin. Kaikki olivat kiinnostuneita, millaista on kansanedustajan ja ministerin työn sisältö sekä millainen on tavanomainen työpäivä Suomen valtion johtotehtävissä.

– Ulkoministerin työssä ei ole kahta samanlaista päivää. Usein päivä kuitenkin sujuu niin, että aamulla on toimistopalaveri, ja myöhemmin olen sitten eduskunnan valiokunnan kuultavana. Ohjelmassa saattaa myös olla matka. Ministerin tehtävien vuoksi joudun matkustamaan noin sata päivää vuodessa. Tulin juuri Chilestä, Soini vastasi.

Simon Elo ja Tiina Elovaara korostivat molemmat valiokuntatyöskentelyn tärkeyttä kansanedustajan työssä.

– Kuitenkin meidän täytyy vaikuttaa myös eduskunnan ulkopuolella. Itse tapaan paljon äänestäjiäni, joiden kanssa keskustelen heille tärkeiden asioiden edistämisestä, Elovaara sanoi.

– Kansanedustajana saa tai joutuu jatkuvasti olemaan tekemisissä median kanssa, Elo sanoi.

– Näin on varsinkin ulkomisterin tehtävässä. Kaikki omat esitykset uutisoidaan laajasti, ja sen vuoksi sanomisiaan pitää joskus miettiä tarkasti etukäteen, Soini täydensi.

”Suomella oltava oma ulkopolitiikka”

Brexit-äänestyksen jälkeen lukiolaiset halusivat kuulla perussuomalaisten tarkentuneen kannan Suomen EU-jäsenyydestä.

– Perussuomalaisten kanta on sama kuin hallituksen kanta, eli juuri nyt emme ole esittämässä kansanäänestystä EU:sta eroamisesta. Se ei silti tarkoita, etteikö EU:sta pitäisi käydä kriittistä keskustelua. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kaupankäynnin helpottaminen ja muu yhteistyö EU-jäsenvaltioiden kesken on hyvä asia. Sen sijaan en kannata EU:n liittovaltiokehitystä sen vuoksi, että Suomella tulee mielestäni olla oma ulkopolitiikka, Elo totesi.

– Kaupankäyntiä ja yhteistyötä tulee jatkaa, muun integraation edistäminen on väärä suunta. Uskon, että brexit-äänestys toimi herätyksenä niille tahoille, jotka ovat kannattaneet tiiviimpää ja syventyvää EU-jäsenyyttä, Soini sanoi.

– Kriittinen keskustelu EU:sta on aina paikallaan, Elovaara sanoi.

”Vapaa kielivalinta ei heikentäisi ruotsin kielen asemaa”

Perussuomalaiset tunnetaan tiukasta turvapaikkapolitiikasta. Soini kuitenkin tarkensi lukiolaisille puolueen kantoja. Perussuomalaiset vastustaa EU-komission esittämää, pakollista turvapaikanhakijoiden taakanjakomekanismia.

– Meidän mielestämme Suomen tulee voida vapaaehtoisesti päättää siitä, kuka Suomeen tulee. EU ei voi tässä pakottaa. Toki Suomen tulee yleensä voida ottaa vastaan henkilö, jota on esimerkiksi oikeasti vainottu kotimaassaan. Nythän on vaan viime aikoina nähty, että suuri osa turvapaikanhakijoista ei täytä edellytyksiä, joiden vuoksi turvapaikka voidaan myöntää, Soini sanoi.

Simon Elo sai vastata lukiolaisten kysymykseen pakkoruotsista.

– Perussuomalaiset kannattaa vapaata kielivalintaa. Järkevintä olisi, että tulevaisuudessa ruotsi olisi kaikille valinnainen kieli. En usko, että vapaa kielivalinta mitenkään heikentäisi ruotsin kielen asemaa, koska monet kuitenkin ottaisivat ruotsin kielen vapaaehtoisesti. Olen itsekin kirjoittanut ruotsin ylioppilaskirjoituksissa, Simon Elo sanoi.

Kuvia vierailusta:

30.8.2016 Pori, Eduskuntaryhmän kesäkokous - Porin suomalaisen yhteislyseon lukio. kuva Matti Matikainen

30.8.2016 Pori, Eduskuntaryhmän kesäkokous - Porin suomalaisen yhteislyseon lukio. kuva Matti Matikainen

30.8.2016 Pori, Eduskuntaryhmän kesäkokous - Porin suomalaisen yhteislyseon lukio. kuva Matti Matikainen

30.8.2016 Pori, Eduskuntaryhmän kesäkokous - Porin suomalaisen yhteislyseon lukio. kuva Matti Matikainen

SUOMEN UUTISET