Polttoaineiden hinnat nousevat jälleen. Sen on huomannut jokainen bensapumpun äärellä voimatonna kiroillut. Nyt syynä on Saudi-Arabian, Iranin ja Yhdysvaltain kolmoisdraama, jonka uusimpana seurauksena saudit ovat pysäyttäneet öljykuljetukset Euroopalle erityisen tärkeällä Punaisen meren reitillä. Yksinkertaistaen se menee näin: Yhdysvallat uhkailee Irania, joka aseistaa Jemenin huthi-kapinallisia, jotka tulittavat Saudi-Arabian öljyä kuljettavia tankkereita ohjuksilla.

Tämänkertainen kriisi lähti liikkeelle shiialaisten huthi-kapinallisten väitetystä ohjusiskusta kahta valtavaa raakaöljyä kuljettanutta VLCC-tankkeria vastaan Bab el Mandepin salmessa Jemenin ja Afrikan välissä. Salmi on vain 12 kilometriä leveä. Sen ja Suezin kanavan kautta kulkee erittäin vilkas laivareitti Euroopan, Aasian ja Persianlahden öljymaiden välillä. Saudi Arabian energiaministeri ilmoitti välittömästi iskun jälkeen, että öljykuljetukset kyseisellä reitillä lopetetaan toistaiseksi.

Alusten kärsimät vauriot ovat minimaalisia eikä öljyä päässyt mereen. Al Jazeera -median haastattelema öljyasiantuntija sanoo kuitenkin, että mikä hyvänsä häiriö Saudi-Arabian öljytoimituksissa heijastuu heti raakaöljyn hintaan ja sitä kautta maailmantalouteen. Tämä pieni välikohtaus nosti raakaöljyn hintaa dollarin verran tynnyriltä.

Laivaliikenteen häirintä saattaisi antaa Yhdysvalloille ja muille länsimaille syyn väliintuloon Jemenin sodassa. Tämä olisi Saudi Arabian toivoma kehityssuunta.

Lisää bensaa liekkeihin on tiedossa, jos Yhdysvallat toteuttaa uhkauksena Iranin raakaöljykaupan pysäyttämisestä. Siinä tapauksessa Iran on uhannut sulkea Hormuzin salmen, jonka kautta kulkee viidennes maailman raakaöljystä ja myös osa nesteytetystä maakaasusta.

Jemenin sodan suora seuraus on eräs maailman tämän hetken pahimmista inhimillisistä kriiseistä: yli 22 miljoonaa ihmistä elää sodan keskellä nälässä kulkutautien riehuessa ja vailla mahdollisuutta paeta alueelta.

Suomen Uutiset