
Öljymaat leikkivät tulella – häiriö Saudi-Arabian öljytoimituksissa nosti heti raakaöljyn hintaa
Polttoaineiden hinnat nousevat jälleen. Sen on huomannut jokainen bensapumpun äärellä voimatonna kiroillut. Nyt syynä on Saudi-Arabian, Iranin ja Yhdysvaltain kolmoisdraama, jonka uusimpana seurauksena saudit ovat pysäyttäneet öljykuljetukset Euroopalle erityisen tärkeällä Punaisen meren reitillä. Yksinkertaistaen se menee näin: Yhdysvallat uhkailee Irania, joka aseistaa Jemenin huthi-kapinallisia, jotka tulittavat Saudi-Arabian öljyä kuljettavia tankkereita ohjuksilla.
Tämänkertainen kriisi lähti liikkeelle shiialaisten huthi-kapinallisten väitetystä ohjusiskusta kahta valtavaa raakaöljyä kuljettanutta VLCC-tankkeria vastaan Bab el Mandepin salmessa Jemenin ja Afrikan välissä. Salmi on vain 12 kilometriä leveä. Sen ja Suezin kanavan kautta kulkee erittäin vilkas laivareitti Euroopan, Aasian ja Persianlahden öljymaiden välillä. Saudi Arabian energiaministeri ilmoitti välittömästi iskun jälkeen, että öljykuljetukset kyseisellä reitillä lopetetaan toistaiseksi.
Alusten kärsimät vauriot ovat minimaalisia eikä öljyä päässyt mereen. Al Jazeera -median haastattelema öljyasiantuntija sanoo kuitenkin, että mikä hyvänsä häiriö Saudi-Arabian öljytoimituksissa heijastuu heti raakaöljyn hintaan ja sitä kautta maailmantalouteen. Tämä pieni välikohtaus nosti raakaöljyn hintaa dollarin verran tynnyriltä.
Laivaliikenteen häirintä saattaisi antaa Yhdysvalloille ja muille länsimaille syyn väliintuloon Jemenin sodassa. Tämä olisi Saudi Arabian toivoma kehityssuunta.
Lisää bensaa liekkeihin on tiedossa, jos Yhdysvallat toteuttaa uhkauksena Iranin raakaöljykaupan pysäyttämisestä. Siinä tapauksessa Iran on uhannut sulkea Hormuzin salmen, jonka kautta kulkee viidennes maailman raakaöljystä ja myös osa nesteytetystä maakaasusta.
Jemenin sodan suora seuraus on eräs maailman tämän hetken pahimmista inhimillisistä kriiseistä: yli 22 miljoonaa ihmistä elää sodan keskellä nälässä kulkutautien riehuessa ja vailla mahdollisuutta paeta alueelta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää