Keskustan kannatusahdinko saa aikaan hätääntyneitä ulostuloja. Kaksi puolueen senioripoliitikkoa otti tänään tiukasti kantaa Ylen ohjelmien puolueellisuuteen. Ulostulot herättävät kysymyksen siitä, onko Yle kallellaan tiettyyn poliittiseen suuntaan. Toisaalta pohdittavaksi jää sekin, paraneeko Ylen puolueettomuus, jos sen ohjelmiin lisätään keskustapoliitikkoja.

Ex-ministermi Liisa Hyssälä (kesk.) paheksui voimakkaasti Twitterissä Yleä siitä, ettei Jälkiviisaat-ohjelmassa ole koskaan ollut keskustataustaista keskustelijaa. Tämä siitä huolimatta, että kokoomus, vihreät ja SDP ovat kylläkin edustettuina.

Hyssälä heitti toisella twiitillä lisää löylyä. Hän kertoo seuranneensa asian tilaa vuosia, ja tilanne on aina sama.

Hetken päästä keskusteluun liittyy myös toinen keskustakonkari, ex-ministeri Sirkka-Liisa Anttila. Hän kertoo myöskin seuranneensa asiaa. Sekä Anttila että Hyssälä vaativat Ylen hallintoneuvostoa puuttumaan tasapuolisuusasiaan.

Hyssälä moittii Yleä siitä, että ohjelmassa soimataan jatkuvasti keskustalaisia, mutta näillä ei olisi tilaisuutta puolustautua, koska Jälkiviisaat-ohjelmassa ei vuosikausiin ole nähty keskustalaista kommentoijaa.

Ilta-Sanomat tavoitti Ylen tv- ja radiolähetysten päällikön Reeta Kivihalmeen komentoimaan asiaa. Hän vakuutti, ettei kyse ole keskustan tai minkään muunkaan puolueen syrjinnästä.

Kivihalme korosti myös, ettei Jälkiviisaissa kritisoida keskustaa sen enempää kuin muitakaan puolueita. Samoin hän totesi IS:lle, että ohjelmalla on pitkä historia, ja ettei hän voi muistaa kaikkia vieraita. Kivihalme muisti kuitenkin yhden keskustalaisen kommentaattorin – historiantutkija Laura Kolben.

Liisa Hyssälä ei vakuuttunut 19 vuotta vanhasta esimerkistä. Hän tulkitsee kesksutan poisjätön Ylen linjapäätökseksi.

Hetken päästä Laura Kolbe ylipäätään kiisti olleensa keskustan edustaja tuona aikana:

Jälkiviisaat, jälkifeministit vai jälkiaktivistit?

Aihe kirvoitti runsaasti verkkokeskustelua.

Tasa-arvoasioista bloggaava Henry Laasanen tarttui omassa ulostulossaan Yle-pomo Reeta Kivihalmeen IS-kommenttiin. Kivihalme totesi, että ”puoluekanta ei kuitenkaan koskaan olen ollut peruste Jälkiviisaat-osion jäsenyyteen.”

Laasanen oudoksui väitettä, koska hänen arvionsa mukaan Jälkiviisaiden yhdeksästä vakiojäsenestä neljä on kovan linjan feministejä.

Aktivisti Maryan Abdulkarim on Feministisen puolueen perustajajäseniä. On epäselvää, millä tavalla aktivismi pätevöittää ”jälkiviisaaksi”. Aktivistit kun harvemmin ovat erityisen analyyttisiä oman aatteensa suhteen, saati kilpailevien aatteiden.

Vieläkin enemmän poliitikkoja Jälkiviisaisiin?

Onko panikoivien keskustasenioreiden vaatimus oikeutettu? Parantuisiko Ylen ohjelmien laatu sillä, että feministiaktivistien joukkoon ripoteltaisiin keskustalaisia? Vai olisiko fiksumpaa, jos kommentoijiksi valikoitaisiin ihmisiä, joilla ei ole vahvaa puoluekytköstä.

Kerro mielipiteesi allaolevassa kommenttikentässä.

SUOMEN UUTISET