Hallituksen kokoonpano muuttuu keskiviikkona melko merkittävästi, kun kokoomuksen tänään tiistaina tekemät muutokset tulevat voimaan presidentin esittelyssä.

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo siirtyy valtiovarainministeriksi. Hänen tilalleen sisäministeriksi tulee eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko. Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Lenita Toivakka jättää odotetusti paikkansa ja hänen tilalleen nousee Kai Mykkänen. Sanni Grahn-Laasonen säilyttää paikkansa opetus- ja kulttuuriministerinä.

Orpo kertoi pitäneensä pitkään ministeripohdinnoissa mukana myös Elina Lepomäkeä, joka myös kisasi puheenjohtajan paikasta. Mykkänen nousi kuitenkin ohi muun muassa siksi, että kyse oli myös sukupuolten tasa-arvosta. Laasosen hän halusi jatkavan ja Risikkoa hän piti erinomaisena sisäministeriksi. Mykkästä hän pitää kiistatta pätevänä, Orpo kertoi valintojen jälkeen eduskunnassa.

Mykkänen on ensimmäisen vuoden kansanedustaja, jolla on sekä ekonomin että valtiotieteen maisterin koulutus. Hänellä on Orpon mukaan osaamista niin Venäjän-kaupasta kuin energia- ja ilmastopolitiikasta.

Yhteistyö sujuu – Eurooppa on muuttunut

Orpo arvioi Suomen Uutisille, että hallituksen yhteistyö myös kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä on sujunut varsin hyvin siitä huolimatta, että mennyt vuosi on ollut erittäin vaikea.

– Minusta hallitusyhteistyö on sujunut hyvin. Vaikka on eletty niin hemmetin vaikeaa aikaa, on eletty eurokriisiä ja maahanmuuttoa, taloudellisesti erittäin vaikeaa aikaa, olen todella tyytyväinen. Minusta tämä on ylittänyt odotukset, kuinka hyvin tämä on kuitenkin mennyt. Puheenjohtaja Timo Soinin kanssa tunnemme jo pitkältä ajalta viime vaalikaudelta ja yhteistyö lähtee varmasti taas hyvin liikkeelle. Me tiedämme toistemme tärkeät asiat ja kipukohdat, mutta pystymme keskustelemaan ja hakemaan ratkaisut, Orpo sanoi.

Voisiko erilaisista EU-näkemyksistä tulla hankauksia esimerkiksi Brexit-äänestyksen ohessa?

– Nämä ovat varmasti kysymyksiä, joihin meillä on omat tulokulmat. Uskon kuitenkin, että pystymme niistä löytämään yhteisen juonen, koska kyse on niin paljon kansallisesta edusta. Hallitusohjelma paaluttaa kuitenkin aktiivisen EU-politiikan. Haemme Suomen kannalta parasta ratkaisua osana EU:ta varsinkin jos Brexit toteutuisi, Orpo totesi.

Turvapaikka-asioissa ollaan aika lähekkäin

– Iso kysymys on, että odotamme, miten EU ja komissio etenevät turvapaikkajärjestelmän kehittämisessä. Siinä varmaan on paljon keskusteltavaa, Orpo totesi.

Yhteinen linja on kuitenkin tähän saakka löytynyt. Vai onko kulissien takana käyty suurempia kahnauksia?

– Minusta ei ollenkaan niin suuria kuin voisi kuvitella. Päinvastoin kuin jossain tulkitaan, niin viime syksyn jälkeen tehdyissä maahanmuuton linjauksissa on harvoja asioita, joissa olisimme olleet eri mieltä perussuomalaisten kanssa, Orpo uskoi.

EU on muuttunut, politiikka sen mukana

Orpo väittää, ettei hallituksen EU-politiikka ole muuttunut kovin paljon vaikkapa neljän vuoden takaiseen verrattuna. Hallitus toimii nyt pragmaattisesti kuten silloinkin.

– Eurooppa on muuttunut neljässä vuodessa ja se vaikuttaa siihen, miten me muutumme. Mutta Suomi on edelleen pragmaattinen EU-toimija. Luulen, että kaikki näkevät EU:n olevan kriisissä. Ei ole enää niin suurta uskoa EU:n kaikkivoipaisuuteen, vaan nyt katsotaan, pystyykö EU selättämään kriisinsä. Jos pystyy niin silloin EU:lla on tulevaisuus. Jos ei pysty niin silloin se on vakavasti uhattuna, Orpo varoitti.

”Brexit olisi katastrofi”

Orpo odottaa torstaina pidettävää Britannian kansanäänestystä jännittynein mielin.

– Kyllä olen huolissani. Jos Britannia lähtee, se olisi erittäin suuri katastrofi Euroopan unionille ja Suomelle, Orpo väitti.

Veli-Pekka Leskelä