

FB
Oulun piispa: Kirkko ei ole Pride-kumppani, hallituksen johtoryhmällä tai kansliapäällikköllä ei ollut toimivaltaa päättää asiasta
Oulun piispa Jukka Keskitalo kirjoittaa, ettei kirkon kansliapäälliköllä ollut toimivaltaa päättää kumppanuudesta Helsinki-Priden kanssa. Hän toteaa, ettei myöskään kirkkohallituksen johtoryhmällä ollut toimivaltaa asiassa. Näin ollen Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkisyhteisönä ei ole Helsinki-Priden yhteistyökumppani.
Kirkkohallituksen johtoryhmä tiedotti Price-yhteistyökumppanuudesta 18.6.2019.
Aikaisemmin kansliapäällikkönä itse toiminut Keskitalo pohtii kysymystä siitä, onko kirkon yhteistyökumppanuus Helsinki-Priden kanssa tehty asianmukaisesti.
Piispa arvioi asiaa:
”Johtoryhmän kokouksissa toki tosiasiallisesti ”tehdään erilaisia päätöksiä”. Kyse on hallinnollisesti ja juridisesti kuitenkin silloin siitä, että päätösvalta on viranhaltijalla (kansliapäälliköllä ja kirkkoneuvoksilla) siinä määrin, kun sitä on heille delegoitu. Kenen päätösvaltaa johtoryhmä on siis tässä kyseisessä päätöksessä käyttänyt? Osastonjohtajina toimivilla kirkkoneuvoksilla ei ole toimivaltaa koko kirkkohallituksen viraston osalta. Kansliapäällikkö sen sijaan säännösten mukaan johtaa kirkkohallituksen virastoa yleisesti. Nyt tässä julkisuuteen kerrotussa päätöksessä lienee siten hallinnollisesti ja juridisesti kysymys siitä, että kansliapäällikkö on kirkkohallituksen johtoryhmää kuultuaan tehnyt päätöksen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kumppanuudesta Pride-Helsingin kanssa.
Seuraavaksi on sitten kysyttävä, onko kansliapäälliköllä toimivaltaa päättää tällaisesta asiasta koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon puolesta. Vastaus on yksiselitteisesti ”ei ole”. Tuon em. kansliapäällikön yleisen johtamistehtävän näkökulmasta hänellä todennäköisesti on toimivalta päättää asiasta kirkkohallituksen viraston osalta. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukana olo kuitenkin edellyttäisi päätöstä toimivaltaiselta elimeltä, lähinnä kai kirkkohallituksen täysistunnolta tai vähintään virastokollegiolta, ellei sitten katsota, että asiasta päättäminen tai lausunnon antaminen kuuluu piispainkokoukselle. Asiaa ei muuksi muuta myöskään se, että piispojakin olisi tapahtumassa mukana.”
Keskitalo päätyy toteamaan, ettei Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkisyhteisönä ole Helsinki-Priden yhteistyökumppani:
”Onko siis päätös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kumppanuudesta Pride-Helsingin kanssa tehty toimivallan puitteissa. Vastaus on, että ”ei ole”. Johtopäätös tästä on se, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkisyhteisönä ei myöskään ole Helsinki-Priden yhteistyökumppani, vaikka tällainen mielikuva on nyt epäselvällä toiminnalla ja tiedottamisella syntynyt. Tilannetta on kai lähinnä tulkittava niin, että Helsinki-Priden yhteistyökumppanina on puheena olevan päätöksen pohjalta kirkkohallituksen virasto. On harmillista, että tätä seikkaa ei ole syystä tai toisesta haluttu selvästi julkisesti todeta, vaikka ongelmat toimivallan puuttumisesta on tuotu tietoon.”
Toimivallan ylittämistä ovat aikaisemmin kritisoineet myös Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntunen, Helsingin Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi, Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen ja Lahden Launeen kirkkoherra Heikki Pelkonen. Asiasta kirjoitti Kotimaa24.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.