Eduskunnassa äänestettiin tänään sakon muuntorangaistuksen palauttamisesta. Tällä hetkellä vain käräjäoikeuden tuomitsemat sakot on voitu muuntaa vankeudeksi niiden jäätyä maksamatta.

Perussuomalaisten Tom Packalén teki alkukaudesta lakiesityksen muuntorangaistusmahdollisuuden palauttamisesta myös poliisin antamien rangaistusvaatimusten osalta.

Myös hallitus antoi oman esityksensä koskien sakon muuntorangaistuksen palauttamista. Esitys oli sisällöltään hieman erilainen, mutta perusidea oli sama: myös poliisin antamat sakot voidaan käräjäoikeuden päätöksellä muuntaa vankeudeksi.

Muuntorangaistuksen poistaminen
paransi taparikollisten asemaa

Eduskunta hyväksyi esityksen, jonka mukaan sakotettavan aiemmat sakkotuomiot huomioidaan pohdittaessa, voidaanko asia käsitellä sakkomenettelyllä. Hyväksytyn esityksen mukaan rikkomus käsitellään sakkomenettelyn sijaan tuomioistuimessa, mikäli tekijälle on edeltävän vuoden aikana tehtyjen tekojen perusteella määrätty vähintään kolme sakkorangaistusta.

Packalénin aloitteessa esitettiin kumottavaksi rikoslain säännös, jonka mukaan poliisin antamia sakkoja ei voida muuttaa vankeudeksi. Sakon muuntorangaistuksen palauttaminen tarkoittaa sitä, että myös varattomille taparikollisille seuraa rangaistus teostaan. Packalénin mukaan tämä on hyvä osoitus siitä, että rikollinen toiminta ei ole sallittua kenellekään.

– Oli täysin absurdia, että jos ihmisellä ei ollut varaa maksaa sakkoaan eikä omaisuutta, mistä ulosmitata tuo summa, niin rikoksesta ei seurannut mitään rangaistusta, Packalén sanoo.

– On täyttä roskaa, että ns. tavalliset kansalaiset olisivat sakkotuomioita joutuneet aiemminkaan vankilassa suorittamaan. Muuntorangaistuksen poistaminen paransi ainoastaan taparikollisten asemaa sillä, että he eivät enää joutuneetkaan vastuuseen teostaan millään tavalla.

Lisää oikeusjärjestelmän oikeudenmukaisuutta

Packalénin mielestä nyt tehty päätös palauttaa edes jonkin verran ihmisten uskoa oikeudenmukaiseen oikeusjärjestelmään.

– Ei voida myöskään vähätellä, mikä vaikutus tällä päätöksellä tulee olemaan myös esimerkiksi näpistelijöistä kärsiville kauppiaille ja poliisin motivaatiolle puuttua rikoksiin kirjoittamalla tekijälle sakko, Packalén huomauttaa.

SUOMEN UUTISET