

Vasemmiston iskulause lumikasassa Helsingin Senaatintorilla. Arkistokuvaa.
Päivän pointti: Vasemmistoliitto on hylännyt duunarit, muuttunut tulonsiirron saajien puolueeksi
PÄIVÄN POINTTI | Vasemmistoliiton tuoreesta vaihtoehtobudjetista selviää, että puolue kiristäisi työn verotusta, eli heikentäisi palkansaajan ostovoimaa. Vasemmistoliitto myös pyrkii sosialisoimaan kotitaloustuen mikä vasemmiston mallissa tarkoittaa sitä, että tavallinen palkansaaja joutuu myös naapurien kotien remonttien maksajaksi.
Vasemmistoliitto pyrkii pitämään yllä vanhentunutta mielikuvaa duunaripuolueesta, vaikka tosiasiassa vasemmisto ei ole ollut sitä enää vuosikymmeniin. Asia käy hyvin selväksi esimerkiksi tarkastelemalla vasemmiston tuoretta vaihtoehtobudjettia, jossa kiristettäisiin tuloverotusta kauttaaltaan, siis myös työn verotusta. Toteutuessaan se tarkoittaisi sitä, että duunarin ostovoima heikkenee.
Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi hyödyntää esimerkiksi ostamalla kunnostustyötä omaan kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Samalla kun oma tupa tulee parempaan kuntoon, kotitalousvähennyksellä on työllisyyttä edistävä vaikutus, koska remontin tehnyt alan ammattilainen saa työstään palkan. Ei hassumpaa, vai mitä? Tämänkin win-win -verotuen vasemmisto haluaa sosialisoida, sillä vasemmiston mallissa tavallinen palkansaaja joutuisi myös naapuriensa kotien remonttien maksajaksi. Valmistellaan uudenlainen kotitaloustuki, joka antaa vastaavan hyödyn myös niille, joiden taloudellinen tilanne ei mahdollista verovähennyksen käyttöä, vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetissa sanotaan. Erilaisia tukia ja tulonsiirtoja vasemmistoliiton esitys on pullollaan, mutta ei lainkaan työn tekemisen kannustimia vahvistavia toimia.
Kotimaisen duunarin työmarkkina-asemaa ei juurikaan parantaisi tai palkkakehitystä vahvistaisi sekään, että EU-alueen ulkopuolelta Suomeen rahdattaisiin nyt tuhansia, kymmeniä tuhansia tai satoja tuhansia matalasti koulutettuja työntekijöitä suorittavan tason työtehtäviä kärkkymään, esimerkiksi palvelualalle. Kuitenkin juuri tämä on vasemmiston visio.
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä Suomessa ei ole tarpeeksi työntekijöitä.
– Talouskasvun suurin este on se, että meillä ei ole riittävästi työvoimaa. Keskeisiä asioita tilanteen korjaamiseksi ovat työperäinen ja opintoperäinen maahanmuutto, Andersson päästeli viime keväänä puoluejohtajien eduskuntavaalitentissä.
Omasta ja perheensä toimeentulosta huolta kantava palkansaaja saattaa hyvinkin olla sitä mieltä, että duunarin puolella oleminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että politiikkatoimilla ostovoimaa vahvistetaan. Sitä onkin luvassa ensi vuonna: Hallituksen päätöksillä palkansaajan verotus kevenee – tosin ilman vasemmistoliittoa, joka ei ole mukana hallituksessa.
Päivän pointti -sarjassa julkaistaan Suomen Uutisten kokoamia kommentteja ajankohtaisista poliittisista aiheista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sosiaali- ja terveysministeri Juuso CSocD:n kokouksessa New Yorkissa: Investoinnit hyvinvointiin tukevat talouskasvua
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.