PÄIVÄN POINTTI | Vasemmistoliiton tuoreesta vaihtoehtobudjetista selviää, että puolue kiristäisi työn verotusta, eli heikentäisi palkansaajan ostovoimaa. Vasemmistoliitto myös pyrkii sosialisoimaan kotitaloustuen mikä vasemmiston mallissa tarkoittaa sitä, että tavallinen palkansaaja joutuu myös naapurien kotien remonttien maksajaksi.

Vasemmistoliitto pyrkii pitämään yllä vanhentunutta mielikuvaa duunaripuolueesta, vaikka tosiasiassa vasemmisto ei ole ollut sitä enää vuosikymmeniin. Asia käy hyvin selväksi esimerkiksi tarkastelemalla vasemmiston tuoretta vaihtoehtobudjettia, jossa kiristettäisiin tuloverotusta kauttaaltaan, siis myös työn verotusta. Toteutuessaan se tarkoittaisi sitä, että duunarin ostovoima heikkenee.

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi hyödyntää esimerkiksi ostamalla kunnostustyötä omaan kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Samalla kun oma tupa tulee parempaan kuntoon, kotitalousvähennyksellä on työllisyyttä edistävä vaikutus, koska remontin tehnyt alan ammattilainen saa työstään palkan. Ei hassumpaa, vai mitä? Tämänkin win-win -verotuen vasemmisto haluaa sosialisoida, sillä vasemmiston mallissa tavallinen palkansaaja joutuisi myös naapuriensa kotien remonttien maksajaksi. Valmistellaan uudenlainen kotitaloustuki, joka antaa vastaavan hyödyn myös niille, joiden taloudellinen tilanne ei mahdollista verovähennyksen käyttöä, vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetissa sanotaan. Erilaisia tukia ja tulonsiirtoja vasemmistoliiton esitys on pullollaan, mutta ei lainkaan työn tekemisen kannustimia vahvistavia toimia.

Kotimaisen duunarin työmarkkina-asemaa ei juurikaan parantaisi tai palkkakehitystä vahvistaisi sekään, että EU-alueen ulkopuolelta Suomeen rahdattaisiin nyt tuhansia, kymmeniä tuhansia tai satoja tuhansia matalasti koulutettuja työntekijöitä suorittavan tason työtehtäviä kärkkymään, esimerkiksi palvelualalle. Kuitenkin juuri tämä on vasemmiston visio.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä Suomessa ei ole tarpeeksi työntekijöitä.

– Talouskasvun suurin este on se, että meillä ei ole riittävästi työvoimaa. Keskeisiä asioita tilanteen korjaamiseksi ovat työperäinen ja opintoperäinen maahanmuutto, Andersson päästeli viime keväänä puoluejohtajien eduskuntavaalitentissä.

Omasta ja perheensä toimeentulosta huolta kantava palkansaaja saattaa hyvinkin olla sitä mieltä, että duunarin puolella oleminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että politiikkatoimilla ostovoimaa vahvistetaan. Sitä onkin luvassa ensi vuonna: Hallituksen päätöksillä palkansaajan verotus kevenee – tosin ilman vasemmistoliittoa, joka ei ole mukana hallituksessa.


Päivän pointti -sarjassa julkaistaan Suomen Uutisten kokoamia kommentteja ajankohtaisista poliittisista aiheista.

SUOMEN UUTISET