Kansalaisaktiivi, pakolaisena Suomeen muuttanut Seida Sohrabi on rohkeasti puhunut kunniaväkivallasta jo vuosia. Viime aikoina asiasta on puhuttu myös runsaasti mediassa. Sohrabi on pitkään perännyt konkreettisia toimintamalleja, joihin vaarassa olevien nuorien olisi helppo tarttua.

Sohrabi sanoo Suomen Uutisille, että kouluissa tulisi ottaa käyttöön valistustyyppinen malli, jota käytetään jo nyt esimerkiksi liikennekasvatuksessa tai huumevalistuksessa.
– Tärkeää olisi, että kunniaväkivallan kierteestä eroon päässyt henkilö olisi mukana poliisin kanssa oppitunnilla, jolloin nuori näkisi konkreettisesti, että Suomessa yhteiskunnan kaikki toimijat auttavat häntä, ja että vaikeasta tilanteesta selviää, Sohrabi tarkentaa ehdotustaan.

Poliisin vastaus Sohrabin ehdotukseen

Suomen Uutiset kysyi ennalta estävän toiminnan johtajalta, ylikomisario Jari Taposelta, mitä mieltä hän on Sohrabin ehdotuksesta.
Näin kysyimme: Kunniaväkivallasta puhunut (Ylen aamu-tv 19.8., IS) kansalaisaktiivi, pakolaistaustainen Seida Sohrabi kertoi minulle eilen 19.8. puhelinhaastattelussa, että kouluissa tulisi kiertää poliisin ja kunniaväkivallasta eroon päässeen maahanmuuttajan kanssa kertomassa, kuinka Suomessa perheen harjoittamasta väkivallasta pääsee eroon – poliisi ja yhteiskunta auttaa alusta loppuun. Malli olisi turvallinen ja järkevä poispääsy. Tämän kaltaista valistustyötä on tehty esimerkiksi liikenneturvallisuuden ja huumeiden parissa. Mitä vastaat tähän konkreettiseen ehdotukseen? Onko tämänkaltaista toimintaa tehty tai suunnitteilla?
Taposen vastaus: Pidän tärkeänä, että tästä asiasta käydään julkista keskustelua. Kysymyksessä mainittu toimintamalli on käytössä Tanskassa ja siitä on saatu käsittääkseni hyviä kokemuksia. En näe estettä, miksei samankaltaista mallia voitaisi kehittää myös Suomessa.

Heli-Maria Wiik