Vaikka Ruotsi käänsi takkinsa pakolaispolitiikassa pari vuotta sitten, pysyy turvapaikanhakijoiden määrä ennätyskorkealla. Oleskeluluvan saaneiden joukko on laskenut edelliseen vuoteen verrattuna, mutta muutos on verkkaista. Eräs syy kansainvelluksen jatkumiseen voi olla se, että nyt maahan tulevat aiemmin saapuneiden omaiset.


Turvapaikanhakijoille on yleisradioyhtiö SVT:n mukaan myönnetty tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä 50 100 oleskelulupaa. Kun koko vuoden luvut ovat kirjoissa ja kansissa, määrä on selvästi suurempi.

Sangen moni oletti syksyllä 2015, että turvapaikanhakijoiden tulva Ruotsiin tyrehtyy, kun hallitus tiukensi merkittävästi pakolaispolitiikkaansa. Luulo ei ollut tiedon väärti. Kriisialueilta pyritään edelleenkin Ruotsiin ja nyt kyseessä on toinen aalto. Maahan tulevat vuonna 2015 saapuneiden sukulaiset ja läheiset.

Maahanmuuttoviraston lokakuisen ennusteen mukaan vuonna 2018 Ruotsista saa oleskeluluvan noin 43 000 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2019 oleskelulupia myönnetään näillä näkymin lähemmäs 33 000. Jos mullistukset maailmalla jatkuvat, luvut ovat olla paljon suurempiakin.

Suomen Uutiset