Uuden sukupolven 5G-mobiiliverkon mastoja on sabotoitu useassa Euroopan maassa, koska niiden aikaansaaman sähkömagneettisen säteilyn uskotaan edesauttavan koronaviruksen leviämistä. Salaliittoteoreetikot ovat tulitikut ojossa teknouskovaisia vastaan.

Kaikki alkoi Isosta-Britanniasta, josta kuvat palavista telemastojen johtonipuista levisivät verkossa kautta maailman. New York Times kertoi Britannian yli sadasta polttoiskusta kuukaudessa. Kaiken takana on salaliittoteoria, julkaisussa uskottiin. Sittemmin telemastoja on poltettu muun muassa Hollannissa.

Informaatio leviää Facebookin ryhmissä

Salaliittoteoriat ovat levinneet erityisesti Facebookin ryhmissä. Yhteistä ainakin 30 maassa leviäville teorioille on se, että 5G-mastojen aiheuttaman radiotaajuisen säteilyn uskotaan tavalla tai toisella edesauttavan koronaviruksen leviämistä. Facebook on tosin alkanut siivota palveluaan ja poistaa perusteettomia väitteitä levittäviä sivustoja.

Facebook on Guardianin mukaan poistanut palvelustaan muun muassa Stop 5G UK -ryhmän. Stop5G Finland näytti vielä keskiviikkona toimivan. Suomalaisen ryhmän kuvauksessa tosin todetaan, ettei ryhmässä juuri tällä hetkellä oteta kantaa koronaan.

– Sitä voidaan toki kutsua salaliittoteoriaksi, mutta säteilykysymys on nyt saanut ansaitsemansa huomion, sanoo säteilykriittisen Strålningsupproret-ryhmän perustaja Anders Sydborg Expressenissä.

– Tieteellisessä tutkimuksessa ei ole näyttöä siitä, että heikoilla radioaalloilla olisi vaikutusta ihmisen immuunipuolustusjärjestelmään, toteaa puolestaan Säteilyturvallisuuskeskuksen asiantuntija Jimmy Estenberg.

Säteily aiheuttaa lämpöä

Ruotsissa on maaliskuussa vahingoitettu yhtä mastoa ja poliisin tutkinta asiassa on kesken.

– Säteily heikentää immuunipuolustusta ja ihmiset altistuvat virusinfektioille, Sydborg sanoo ja toteaa samaan hengenvetoon vastustavansa telemastojen sabotointia.

Ainoa tieteellisesti todettu radioaaltojen negatiivinen terveysvaikutus on se, että keho absorboi eli sitoo itseensä radioaaltojen tuottamaa lämpöenergiaa.

– Langattomassa viestinnässä käytetyt lähetystehot ovat niin heikkoja, että niiden aiheuttama lämpiäminen on merkityksetöntä, sanoo Estenberg Expressenin haastattelussa.

SUOMEN UUTISET