Pekka Puska suomii hallituksen sote-uudistusta kovin sanoin. Hän vertaa kyhäelmää vanhan sanonnan mukaan alokkaan asentoon.

Puskan mielestä keskustelu isäntäkuntamallin perustuslaillisuudesta on jättänyt sivuun itse pääasian: onko esitetty sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämismalli todella vastaus suuriin haasteisiin.

– Vanha sanonta on, että ”alokkaan asentoa ei voi korjata – pitää tehdä kokonaan uusi”, Puska jyrähtää.

THL:n pääjohtajan mukaan kansanedustaja Petteri Orpon (kok.) työryhmällä oli hyvää yritystä. Mutta…

– Tulos on ollut valitettavasti kovin monimutkainen hallinnollinen himmeli, joka ei poista palvelujärjestelmän ongelmia mutta tuottaa ison hässäkän. Terveydenhuollon resurssit eivät lisäänny, eikä hallinto tehostu eikä yksinkertaistu. Näköpiirissä on lopputulos, joka ei juuri paranna nykytilannetta. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on toistanut moneen otteeseen, että Suomi on suurten taloudellisten haasteiden edessä. Haasteiden, jotka vaativat rohkeita ratkaisuja. Samaa rohkeutta tarvitaan nyt myös sote-uudistuksessa, Puska vetoaa ja viittaa em. alokkaan asentoon.

Kansallinen häpeä

Puskan mukaan kaupalliset lääkäripalvelut ja työterveyshuolto takaavat hyvin toimeentuleville ja 1,7 miljoonalle työssäkäyvälle hyvän terveydenhuollon. Muiden kansalaisten eli lasten, ikääntyneiden, vähävaraisten ja työttömien terveyspalvelujen saatavuus on heikentynyt dramaattisesti.
– On valitettava tosiasia, että terveyskeskuksemme ovat nopeasti kurjistumassa, vaikka meillä edelleen onkin hyvin toimivia terveyskeskuksia. Lääkäriin on vaikea päästä. Jonot ovat pitkät. Tämä on kansallinen häpeä.

Veli-Pekka Leskelä