

Pendelöijien verotuloja myös työssäkäyntikuntiin
Kansanedustaja Maria Tolppanen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen pendelöijien verotusta koskien. Kysymys ohessa.
Pendelöinnillä (sukkuloinnilla) tarkoitetaan työssäkäyntiä oman asuinalueen ulkopuolella.
Suomessa työssäkäyntikunnat ja asumiskunnat ovat nopeasti eriytyneet toisistaan. Vaikka asia koskeekin koko maata, eniten pendelöintiä tapahtuu suuriin kaupunkeihin niiden ympäryskunnista. Ympäryskunnissa on usein melko vähän työpaikkoja suuriin kaupunkeihin verrattuna; ympäryskunnat ovat keskittyneet asumispalvelujen, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä koulutuspalvelujen tuottamiseen. Huomattavaa myös on, että asumiskuntansa ulkopuolella työssäkäyvien tulot ovat tilastojen mukaan keskimäärin selkeästi korkeammat, kuin asumiskunnassaan työskentelevien. Lisäksi, pendelöijien verotettavat tulot ovat kasvaneet nopeammin, kuin omassa asumiskunnassaan työskentelevien tulot. Pendelöivä väestö siten luonnollisesti kiinnostaa suurten kaupunkien ympäryskuntia ennen kaikkea siksi, että tulonsa asumiskuntansa ulkopuolelta hakevat parantavat asumiskunnan taloudellista asemaa keskimäärin enemmän, kuin asumiskunnassaan työskentelevä väestö. Parhaiten palkatut pendelöijät saattavat palkkatulojensa lisäksi tuoda asumiskuntaansa myös suuria optiotuloja.
Pendelöinti on monimutkainen ilmiö, jossa risteilevät taloudelliset, yhteiskuntapoliittiset sekä ihmisten tarpeisiin ja toiveisiin liittyvät asiat. Pendelöintiä lisää Suomen sirpaloitunut kuntarakenne, joka ohjaa ihmisten asumis- ja työssäkäyntiratkaisuja. Tolppanen uskoo, että hallittu kuntauudistus voisi vähentää vähentää pendelöijien määrää liitoskunnissa.
Nykyisin myös monet palvelut keskittyvät suurempiin kaupunkeihin ja kuntiin; ne järjestävät ja ylläpitävät palveluita, joita pendelöijätkin käyttävät, vaikka ”kantavat” tuloveronsa sataprosenttisesti asumiskuntaansa. Tolppasen mukaan edellä mainittu on epäoikeudenmukaista palveluita järjestävän ja ylläpitävän kunnan kannalta.
Kansanedustaja Maria Tolppasta kiinnostaakin, mitä nykyinen hallitus aikoo tehdä, että kuntaveron tuotto jakautuisi oikeudenmukaisesti työssäkäyntikunnan ja asumiskunnan kesken.
Teksti: Maria Tolppanen
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää