Kilpa euroehdokkaiden saamiseksi puolueiden keulakuviksi kiihtyy kaikissa puolueissa. Nyt myös Helsingin Sanomien irtisanottu päätoimittaja Mikael Pentikäinen ryhtyy keskustan eurovaaliehdokkaaksi. Hän kertoi asiasta sunnuntaina STT:n kautta.

Hän kertoo puolueen johdon kysyneen häntä ehdokkaaksi pian sen jälkeen kun hänet oli erotettu päätoimittajan tehtävästä.

- Palaute on ollut hyvin rohkaisevaa ja kannustavaa. Tuntuu, että minulla voisi olla mahdollisuudet hyvään vaalitulokseen, hän arvioi.

Kampanjapäällikkönä aloittaa tohtori Pekka Perttula, joka on toiminut keskustan puoluesihteerinä ja Suomenmaan päätoimittajana. Pentikäinen työskentelee nykyisin kriisiviestinnän konsulttina viestintätoimisto Tekirissä.

Päätoimittaja meni sekaisin Marista

Pentikäinen tunnettiin keskustalaisena ja lestadiolaisena jo toimittaja-aikoinaan. Hän johti opiskeluaikanaan keskustan opiskelijaliittoa, mutta jätti puolueen jäsenyyden aloittaessaan toimittajan uransa. Nyt hän aikoo liittyä uudelleen puolueen jäseneksi.

Pentikäinen toimi Helsingin Sanomien politiikan toimittajana, siirtyi Etelä-Saimaan päätoimittajaksi, STT:n päätoimittajaksi ja lopulta Helsingin Sanomien päätoimittajaksi ja toimitusjohtajaksi, missä tie nousi vähitellen pystyyn.

Hänen puoluetaustansa nousi esiin Helsingin Sanomiin siirtymisen yhteydessä. Moni oli oppinut pitämään luontevana, että lehti myötäilee kannanotoissaan paitsi kulloinkin istuvaa hallitusta, myös suurinta puoluetta SDP:tä, jonka äänestäjiä asui runsaasti lehden tärkeimmällä levikkialueella.

Entinen päätoimittaja Janne Virkkunen muisteli katkeruudella tuoreessa muistelmateoksessaan, kuinka Helsingin Sanomat meni Pentikäisen johdolla ”sekaisin Marista” eli Matti Vanhasta pääministerinä seuranneesta Mari Kiviniemestä.

Puolueettomuutta epäiltiin kokoomuksessa

Se oli pientä siihen verrattuna, mitä suurimman puolueen paikalla vielä vuosi sitten keikkunut kokoomus tunsi Helsingin Sanomia ja Pentikäistä kohtaan, kun valtakunnan päälehti rupesi paapomaan pohjilla rypeneen oppositiopuolueen uutta puheenjohtajaa Juha Sipilää. Samaan aikaan lehti aprikoi näkyvästi pääministeri Jyrki Kataisen ruumiin- ja hengenvoimien riittävyyttä.

”Sipilän Sanomat ja ”Väsynyt Katainen””, uutisoi kokoomuksen äänenkannattaja Nykypäivä Helsingin Sanomien linjaa käsitellyttä aukeaman juttuaan viime keväänä. Tapahtumat etenivät kuitenkin nopeammin kuin viikkolehti ehti tilannetta seuraamaan. Niinpä etusivulle päätyikin lehden painoon mennessä uutinen, joka kertoi Pentikäisen saaneen potkut.
”Sipilän Sanomat – ja sen loppu”, Nykypäivä otsikoi etusivullaan.

ps verkkotoimitus

Tagit