
Pertti ”Veltto” Virtanen: On luotava parempi yhteishenki kuin koskaan
Tulevaisuusvaliokunnan jäsen, tamperelainen kansanedustaja Pertti Virtanen uskoo Suomen hyvinvoinnin kestävän tulevaisuudessakin, mutta se edellyttää merkittäviä muutoksia nykyiseen elämänmenoon:
”Kyllä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kestää, kunhan politiikan ja talouselämän ongelmanratkaisukeinot modernisoituvat.
Tarkoitan tällä sitä, että esimerkiksi vanhat poliittiset puolueet väittävät katsovansa tulevaisuuteen mutta – niin kuin on nähty – keskittyvät kahmimaan etuja itselleen ja ovat esimerkiksi unohtaneet kokonaan pienet- ja mikroyritykset. Suomi ja suomalaiset selviävät, kunhan kansa herätetään ja herää”, opastaa psykologi Pertti Virtanen.
Ihmisyyteen on satsattava
Virtanen, myös entinen läänintaiteilija ja ainainen rockmuusikko, näkee Suomi-neidon mahdollisuutena astua suhteellisen kuivin jaloin 2020-luvulle sen, että lähennymme toinen toisiamme:
”Meidän pitää luoda sisäisesti hyvä yhteishenki kaikilla yhteiskuntaelämän alueilla. Tuon hengen on koskettava kaikkia, niin lapsia ja vanhuksia kuin erilaisia ammattejakin. Meidän on oikeasti satsattava ihmisyyteen ja ihmisen ainutkertaisuuteen. Median on myös panostettava tähän asiaan. Nyt tilanne on surkea, koska meillä on maan historian huonoin hallitus, mutta tulevaisuudessa”, maalaa tohtorin väitöskirjaa valmisteleva Virtanen.
Itseluottamuksen puute on uhka
Pertti ”Veltto” Virtanen, jonka rentoa esiintymistä sadat tuhannet suomalaiset livenä ja miljoonat television kautta ovat seuranneet, nostaa esille muutamia asioita, jotka voivat olla esteenä tai ainakin haitata suomalaisten ja Suomen menestystä tulevaisuudessa:
”Jos ei luoteta omaan ainutlaatuiseen kieleen, henkeen ja mieleen. Ei luoteta omaan itseen vaan vanhakantaiseen Eurooppaan ja suuriin firmoihin. Menestyksen esteenä on myös se, että ei anneta eteenpäin pyrkiville ihmisille tukea – enkä tarkoita tässä vain rahaa. Ei luoteta siihen sivistykseen minkä olemme saaneet tähän mennessä luotua.
”Urheilu on hyvä näyteikkuna, joka kertoo siitä, miten olemme viime vuosina menestyneet. Emme ole lentäneet vaan pudonneet. Suurin tulevaisuuden uhka on kuitenkin se, että suomalaisuutta vähätellään ja pidetään vallasta kiinni kynsin hampain. Ongelmana on vielä sekin, että suomalainen media ei edistä suomalaisuutta eikä modernia ajattelua. Jos ja kun haluamme menestyä myös tulevaisuudessa, meidän on päästettävä irti vanhakantaisesta ajattelusta”, kehottaa kansanedustaja Virtanen.
Seppo Huhta
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.