Eduskunnan puhemies Maria Lohela raotti tänään politiikan toimittajien aamiaistilaisuuden keskustelun lomassa ajatuksiaan kansanedustajien pukeutumisesta. Lohela kertoi ”vähän hätkähtävänsä” joidenkin edustajien vapaamielistä pukeutumistyyliä ja toivovansa olkapäät peittävää pukeutumistyyliä. Asiassa ei ole sinänsä mitään uutta, ja jo perustuslaissakin kansanedustajilta edellytetään arvokasta käyttäytymistä.

Media tarttui innokkaasti aiheeseen, ja pian Suomen suurimmilla uutissivustoilla kartoitettiin jälleen kerran häveliäisyyden rajamaita.

Erityisen keppostelevalle tuulelle äityi Helsingin Sanomat, joka julkaisi Nyt-sivustollaan uutisen otsikolla: ”Eduskunnan rivo pukeutuminen” ja ryyditti hupailuaan Nasima Razmyarin paljailla nilkoilla, kevätistunnon ”riettaalla tunnelmalla” ja hallituksen kärkikolmikon ”iljettävällä pukeutumisella”.

Hesarin juttu ei ollut erityisen hyvin linjassa lehden aikaisemman pääkirjoituksen kanssa. Lehti kun muistutti vielä vuoden 2014 alussa, että ”käytöksellä ja siistillä pukeutumisella ei ole tarkoitus korostaa kansanedustajien tärkeyttä vaan kunnioittaa kansanvaltaa.”

Pieni kujeilu sallittakoon, ja tikulla silmään sitä, joka vanhoja pääkirjoituksia muistelee.

Entä minkälaisia ohjeita aikaisemmat puhemiehet ovat antaneet, ja minkälaisia tyylimokia vastaan aikaisemmat puhemiehet ovat kamppailleet? Seuraavassa viime vuosien mittelöitä:

Eero Heinäluoma vs. vapaat vaaleat farkut

18.12.2012: Eduskunnan puhemiesneuvosto on viime viikolla kieltänyt vaaleiden farkkujen käytön istuntosalissa. Eero Heinäluoman (sd.) johtamassa puhemiesneuvostossa käytiin keskustelu, että Suomen eduskunnan ei haluta seuraavan Ruotsin esimerkkiä, jonka pukeutuminen on liian värikästä ja vapaata. Kokouksessa oli halua kieltää myös edustajien t-paidat. MTV3.

Jyrki Kasvi vs. kravaatit

Jyrki Kasvi (vihr.) moitti uusia pukeutumissääntöjä: ”Erityisen piston rinnassani tunsin kun kuulin, että myös t-paitojen käytön kieltämisestä oli keskusteltu. Omana eduskunta-aikanani kun en käyttänyt pikkutakin alla kravattia kertaakaan, t-paitaa sitäkin useammin. Jäikö pukukoodia lehtitietojen mukaan peräänantamattomasti ajaneen puhemies Eero Heinäluoman sieluun t-paidoistani pysyvä arpi?”

Ari Jalonen ja Sampsa Kataja vs. Tappara

Vuoden 2013 huhtikuussa kaksi porilaisedustajaa, Ari Jalonen (ps.) ja Sampsa Kataja (kok.) pitivät istuntosalissa Ässät-paitoja pikkutakkinsa alla Porin Ässien jääkiekkomestaruuden kunniaksi. Ässät kisasivat menestyksekkäästi Tapparaa vastaan. Kaksikko herätti huomiota, mutta puhemies ei puuttunut asiaan.

Veltto vs. paljaspäisyys

Kohuveteraani Pertti ”Veltto” Virtanen hämmensi tapakouluttajia jo vuonna 1995. Eduskuntaan tuolloin noussut kansanedustaja kieltäytyi riisumasta baskeriaan. Hän sai myöhemmin silloiselta puhemies Riitta Uosukaiselta (kok.) luvan käyttää hattuaan istuntosalissa.

Satu Taiveaho vs. hamekangas

Satu Taiveaho hätkähdytti minihameellaan vuonna 2004.

– Eduskunta on niin arvokas paikka, että täällä ei pidä olla roiskeläpässä tai olkapäät paljaina, sanoi entinen varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk) tuolloin IS:lle.

Rosa Meriläinen vs häveliäisyys

Jos salietiketin rikkominen olisi kilpailulaji, epäviralliseen Suomen ennätykseen nousisi epäilemättä vihreiden Rosa Meriläisen suorituskimara. Hän hätkähdytti kansaa kuuluisalla ”roiskeläpällään” ja ”Vittu haisee hyvältä”-pinssillään.

SUOMEN UUTISET