Perussuomalaiset kansanedustajat hiillostivat pääministeri Jyrki Kataista eduskunnan eilisellä kyselytunnilla.

– Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit valtasivat maalis-toukokuussa vuonna 2012 jäänmurtajia Helsingissä ja heidän poistamiseensa tarvittiin poliisin apua. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala kiistää antaneensa minkäänlaisia ohjeita siitä, pitäisikö valtion omistaman jäänmurtajayhtiön tehdä rikosilmoitus aktivistien toimista. Hautala kertoi keskiviikkona Ylen mukaan käyneensä hyvin yleistä keskustelua siitä, että olisi syytä edistää pikemminkin vuorovaikutusta ja dialogia näiden osapuolten kesken. On siis tulkinnanvaraista ja sekavaa se, että puuttuiko ministeri rikosilmoituksen jättämiseen vai ei. Asia on vakava, kansanedustaja Jari Lindström huomautti ja jatkoi:

– Kysyn teiltä pääministeri Katainen: nauttiiko ministeri Hautala edelleen teidän luottamustanne?

Kansanedustaja Kaj Turunen jatkoi Lindströmin aloittamaa hiillostusta ja kysyi, onko pääministerillä enemmän tietoa kuin mitä Hautala on kertonut.

– Te olette tässä parin viime tunnin sisällä antanut julkisuuteen lausunnon ja kehottanut siinä ministeri Hautalaa olemaan avoin. Tästä kieltämättä syntyy sellainen mielikuva, että tiedätte enemmän tästä asiasta. Kysynkin pääministeriltä: onko teillä enemmän tietoa tästä kuin mitä nyt Hautala itse on julkisuuteen antanut?

Katainen kiersi kysymykset, mutta ei toisaalta myöskään antanut suoraa tukea Hautalalle.

– Olen pyytänyt Hautalaa pitämään tiedotustilaisuuden jossa hän vastaa kysymyksiin. Hautala kerää aineistoa ja toivoisin, että hän itse kertoo kaiken sen minkä asiasta tietää. Hän tulee kertomaan tosiasiat ja sen jälkeen meistä jokainen tekee omat johtopäätöksensä, Katainen selitti.

Yhdysvalloista pikaisesti kotimaahan palannut ministeri Hautala pitää tiedotustilaisuuden tänään klo 12.

SEPPO HUHTA