Eduskunta kiisteli kiivaasti hallituksen esityksestä sairausvakuutus- ja lääkelain muuttamiseksi. Kyseessä on säästölaki, joka puuttuu myös kaikkein köyhimpien kansalaisten lääkekorvauksiin.

Hallitus pyrkii säästämään lääkekorvauksista 26 miljoonaa euroa ensi vuoden alusta alkaen.

45 euron omavastuu

Hallituksen esityksen mukaan lääkehoidolle tulee 45 euron alkuomavastuu. Jotta sen vaikutus lieventyisi, nostetaan peruskorvausprosentti 35:stä 40:een. Alle 18-vuotiaat vapautetaan alkuomavastuusta.

Esitystä esitellyt Hanna Tainio (sd.) väitti, että uudistuksen jälkeen korvauksesta hyötyisivät kaikkein eniten lääkkeitä käyttävät. Perussuomalaiset moittivat esitystä kiivaasti.

”Apteekkien uudet tietojärjestelmät
maksatetaan köyhillä”

Maria Tolppanen (ps.) toi esille toimeentulotuen saajat. Hän kysyi myös, paljonko uudistus maksaa.

– Tässä on ihan oikein sanottu, että pitää hyvin tarkkaan seurata, miten esimerkiksi toimeentulotuen saajien käy. Miksi sitä pitää seurata, kun tiedetään jo nyt, että toimeentulotuen saajien käy huonosti? Toimeentulotuki on tässä maassa viimekätinen sosiaaliturvan muoto, sen yli ei voi saada enää yhtään mitään. Jos jotakin saa, niin se vähennetään toimeentulotuesta, Tolppanen muistutti.

Hän kysyi myös, missä piilevät laskelmat siitä, kuinka paljon lain toteuttaminen maksaa.

– Täällä kerrotaan, että alkuomavastuun käyttöönotto edellyttää merkittäviä muutoksia apteekkien ja Kelan tietojärjestelmiin. Miksi näiden tietojärjestelmien uusiminen pitää maksattaa tämän maan kaikkein köyhimmillä ihmisillä? Miksi pitää panna heidän elämänsä vaakalaudalle?

Zyskowicz puolusti
hallituksen säästölinjaa

Kokoomuksen Ben Zyskowicz korosti talouden suuria linjoja puolustaessaan hallituksen esitystä.

– En ole yllättynyt saamastani palautteesta. Kaikki me vaadimme oikeudenmukaisia säästöjä, ja sitten kun kysytään, että no, mikä se semmoinen oikeudenmukainen säästö olisi, niin yleisin vastaus on, että pitää säästää jostain muualta, Zyskowicz aloitti.

Tolppanen vastasi tähän tiukasti:

– Kun puhutaan, mistä niitä otetaan, niin minä voin kertoa, että te, kokoomus ja tämä hallitus, olette tällä kaudella ottaneet jo kaikkein köyhimmiltä kaiken. Heillä ei enää ole antaa yhtään mitään. Nyt kannattaisi ruveta katsomaan vähän sinnepäin, missä rahaa on, katsoa pääomapuolelle, katsoa kenties hieman oikeudenmukaisempaa verotusta tähän maahan, katsoa maahanmuuton ja kehitysavun kustannuksia, Tolppanen luetteli.

Entäpä lapsilisät?

Keskustelu velloi säästökohteissa: kokoomus vaati oppositiolta omia leilkkauslistoja. Tolppanen muistutti hallitusta sen lapsilisäseikkailuista.

– Minä nyt kyllä muistuttaisin mieliin pikkaisen näitä köyhiltä leikattuja asioita, esimerkiksi lapsilisät, joita sitten luvattiin kompensoida, muttei kaikkein köyhimmille, ei niille, jotka eivät tienaa 16 200 euroa vuodessa. Se on nimittäin se raja, milloin se kompensoidaan. Täytyy tienata sen verran, että yltää valtion verotettavaksi, Tolppanen muistutti.

Hän palautti mieliin myös, ettei kunnallisverotus korvaa hallituksen leikkauksia.

– Entäs eläkkeet, eläkkeiden leikkaukset? Sekö ei ole leikkaamista? Entä erilaiset tasaverot tai pienet indeksit? Tolppanen kysyi.

Lea Mäkipää (ps.) muistutti keskustelun tiimellyksessä, että olivat omavastuuosuuden korottamiset minkälaisia tahansa, niin aina ne kohdistuvat pienituloisiin.

– Välttämättä me suurituloiset emme ymmärrä, että monelle se kymppi ja vitonen on elintärkeä asia.

Veli-Pekka Leskelä