Perussuomalaiset käyttivät eduskunnassa tiukkasanaisia puheenvuoroja Kyproksen tukipaketista. Kypros-välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, puolueen puheenjohtaja Timo Soini moitti tukipakettia moraalisesti, taloudellisesti ja poliittisesti vastuuttomaksi.

– Tukipaketin summa on Kyproksen kansantalouteen verrattuna valtava. Suomalaisin verovaroin tuetaan nyt veroparatiisia, joka ei kerää omia verojaan. Tämän lisäksi pelastamme hyvin kyseenalaisia rahalähteitä ja tuemme siis rahanpesua.

Soini viittasi puheenvuorossaan hallituspuolueiden kansanedustajien antamiin aikaisempiin kommentteihin, joiden mukaan Kypros on tunnettu rikollisten rahanpesupaikka ja veroparatiisi. Kokoomuksen kansanedustajat Pia Kauma, Sanna Lauslahti, Eero Lehti ja Kari Tolvanen olivat tiedotteessaan todenneet, että Suomen ei tule näiden syiden takia tule hyväksyä Kyproksen apupakettia.

Soini hallitukselta tivasi vastausta siihen, keitä nyt ollaan pelastamassa.

– Kenelle eurot vierivät? Jos te itse tiedätte vastauksen, mutta ette kerro sitä – se on vakavin asia, jonka tässä salissa kuvitella voi. Mutta jos te ette tiedä, intonne pelastuspaketteihin on historiallisen moraaliton. Kuinka kerta kaikkiaan te voitte suostua maksajiksi, vieläpä meidän rahoillamme, jos ette tiedä rahojen saajaa?

Soinin mukaan tukipaketin summa on Kyproksen kansantalouteen verrattuna valtava, eikä suomalaisin verovaroin pitäisi tukea veroparatiisia, joka ei kerää omia verojaan.

– Tämän lisäksi pelastamme hyvin kyseenalaisia rahalähteitä ja tuemme siis rahanpesua.

Kansanedustaja Anne Louhelainen (ps.) jatkoi ryhmäpuheenvuoroa. Hän nosti esille hallituksen usein käyttämän väitteen siitä, että olisi väärin puhua ”tuen lapioimisesta kriisimaille”, koska tukien sijasta annetaan takauksia.

– Tämähän ei pidä lainkaan paikkaansa! Kreikalle on jo annettu kahdenvälistä lainaa yli miljardi ja EVM:n pääomittamiseksi on jo maksettu 1,44 miljardia euroa, Louhelainen täsmensi.

Puheenvuoronsa lopuksi Louhelainen kertasi perussuomalaisten esittämän ratkaisuvaihtoehdon:

– Perussuomalaisten vaihtoehto on alusta pitäen ollut se, että tukipaketteihin ei osallistuta vaan velkajärjestelyn kautta kriisimaiden hoito olisi jätetty Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n hoidettavaksi, jonka vastuulle nämä kriisit ovat perinteisesti kuuluneet.

Timo Soinin puhe kokonaisuudessaan täällä >

Anne Louhelaisen puhe täällä >

PS VERKKOTOIMITUS