

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset peräsivät hallituksen vastuuta STX:n ahdingosta
Turun STX-telakan uusin ahdinko kuumensi väittelyä torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Perussuomalaisten Kimmo Kivelä kysyi valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselta (sd.), pyrkiikö hallitus edistämään työllisyyttä maassamme, kuten perustuslaki edellyttää, vai sivuutetaanko perustuslaki tältä kohdin.
– Viimeksi STX:n Turun telakka menetti kaksi laivatilausta Saksaan. Teollisuuden työpaikat ovat katoamassa, ja uusien syntyminen takkuilee, ja näin työttöjmyys kasvaa. Uutisten mukaan Nokian rippeetkin ovat siirtymässä ulkomaille. Työpaikat ovat vähentyneet myös valtio-omisteisissa yhtiöissä, Kivelä pohjusti kysymystään.
Urpilainen siirsi vastuun suhdanteille
Urpilainen vastasi, ettei hallitus voi uusia työpaikkoja synnyttää, edellytyksiä vain ja niitä on luotu 1,5 miljardilla eurolla. Kivelä muistutti Urpilaisen luvanneen eduskuntavaaleissa 100 000 uutta työpaikkaa, mutta saman verran on mennyt, eikä nuorisotakuu toimi.
Urpilainen siirsi vastuun suhdanteille sanomalla, että Suomen talous on vuoden 2006 tasolla, normaaliin kasvuun verrattuna BKT:sta puuttuu 30 miljardia ja verotuloja 12 miljardia.
Soini: Onko mitään toivoa antaa telakoille?
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini korosti, että olemassa olevien työpaikkojen säilyttäminen on kaikkein tärkeintä ja kaikkein helpointa työllisyyspolitiikkaa. Hän kysyi työministeri Lauri Ihalaiselta (sd.) ja Urpilaiselta, onko heillä antaa mitään uutta toivoa telakkateollisuudelle.
– Ministeri Jan Vapaavuoren (kok.) sanat ja teot me tunnemme, mutta onko tiellä jotain uutta? Sillä jos valtio ei sitoudu, niin kuka silloin sitoutuu? Mikä on tässä mahdollista, venäläinen omistus, erinäköiset konsortiumit Raumalla, Turussa, Helsingissä? Mitä uutta teillä on antaa? Soini penäsi.
Ihalainen piiloutui pykälien taakse
Ihalainen joutui valittelemaan, että Turun autolauttatilaukset hävittiin rahoituksen puutteen vuoksi, mikä oli jossain määrin odotettu asia. Hän väitti hallituksen tehneen lainsäädännön puitteissa kaikkensa sen eteen, että edes Turun TUI-laivat voidaan rakentaa.
Jari Myllykoski (vas.) kummasteli, kuinka Suomen hallitus leimaa teollisuuden pelastustoimet EU-säännösten vastaiseksi, kun EU:n perustajamaa Ranska pelastaa Peugeotin autotehtaan työpaikkoja miljardipaketeilla yhdessä kiinalaisten kanssa.
Urpilainen joutui olettamaan myös Ranskan noudattavan EU-lainsäädäntöä ja jos ei, jotain sanktioita siitä seuraisi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää