Jo viisi mittausta eduskuntavaalien jälkeen osoittaa, että perussuomalaiset on Suomen suosituin puolue. Helsingin Sanomien ja Ylen mittaukset antavat kuitenkin eri kuvan trendeistä. Tänään perjantaina julkaistu Ylen kannatusmittaus viittaisi siihen, että perussuomalaisten kannatuskasvu jatkuu vahvana, HS:n keskiviikkoinen tutkimus taas näyttäisi kasvun taittumista. Lisäksi toukokuussa julkaistiin Alma-gallup, jossa PS oli noussut kärkeen.

Ylen kesäkuun kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten etumatka kasvaa toukokuussa julkaistuun verrattuna, kun taas sekä hallitukseen lähtenyt keskusta että oppositioon jäänyt kokoomus vajoavat lisää.

Perussuomalaisten kannatus oli Ylen mittauksessa 19,5 prosenttia (+0,7). Haastattelut tehtiin 13.5.–4.6.2019.

Sosiaalidemokraatit pysyi toiseksi suurimpana puolueena 17,4 prosentin kannatuksella (-0,4), ja kokoomus kolmantena 16,7 prosentin kannatuksella (-0,2).

Ensimmäisessä vaalien jälkeisessä mittauksessa keskusta ja vihreät olivat tasoissa. Nyt vihreät ovat jo puskeneet keskustan ohi 13,9 prosentin kannatuksellaan (+0,6), kun keskusta jäi 12,4 prosenttiin (-0,9).

Perussuomalaiset kaikkien aikojen gallup-johdossa

Jussi Halla-ahon johtama PS ei vielä aivan ole saavuttanut heinäkuun 2011 kannatushuippua, 23,0 prosenttia (Ylellä). Jytkyvaalien jälkeen perussuomalaiset oli ykköspuolue kahdessa Ylen mittauksessa kesän aikana. Marginaali seuraavaan puolueeseen on kuitenkin nyt suurempi kuin koskaan.

Eroa seuraavaan puolueeseen kokoomukseen oli 2011 heinäkuussa 1,8 prosenttiyksikköä. Nyt sosiaalidemokraatit on 2,1 prosenttiyksikköä perussuomalaisten takana.

Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta +/- 2,0 prosenttiyksikköä.

Suomen Uutiset