Artikkeli kuva

Minna Korva-Peramäki

Perussuomalaiset tenttasivat hallitusta vanhusten hoidon puutteista

06.02.2014 |19:50

Perussuomalaisten kansanedustajat tenttasivat hallitusta eduskunnan kyselytunnilla kansalaisten huolella vanhusten huonosta hoidosta.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maria Lohela kiinnitti huomion yhä useammin kuultuihin huonoihin uutisiin siitä, kuinka vanhuksia pidetään laitoksissa puutteellisissa oloissa.

– Vanhuksia makuutetaan käytävillä tai ulos ei pääse, laitospaikkoja jonotetaan, vanhuksia pidetään omissa kodeissaan, vaikka enemmän apua tarvittaisiin, eikä hoitajia ole likimainkaan riittävästi. On tapahtunut hyviäkin asioita, mutta huonoja uutisia tulee aina vain useammin. Eihän sellaista voi hyvinvointiyhteiskunnassa hyväksyä, Lohela vetosi.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vastasi, että peruspalvelulaki antaa hyviä keinoja vastata hoidontarpeeseen mm. hoitajamitoituksen kautta. Hän korosti myös, ettei hallitus voi tehdä kaikkea, vaan vastuu on kunnissa.

Lohela: “Entä 300 miljoonan leikkaus?”

Lohela kiristi ruuvia kysymällä hallituksen rakennepaketissaan esittämästä 300 miljoonan euron leikkauksesta vanhusten laitoshoitoon, jolloin vanhukset siirretään kotihoitoon.

– Oletteko tietoisia tämän vaikutuksista? Ei riitä, että vanhukselle annetaan kerran päivässä vain lääkkeet ja muuten hän olisi kotonaan yksin, kun työtä tekevien käsien määrä on aivan riittämätön, Lohela kysyi.

Huovinen vastasi, ettei 300 miljoonaa ole leikkaus, vaan se suunnataan kotihoidontukeen. Hallitus pyrkii hidastamaan kustannusten nousua, joka tapahtuu väistämättä ikäkehityksen myötä. Mutta kotihoidon kehittämisessä on paljon tekemistä.

Puolueen toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä muistutti hallituksen linjauksesta, ettei ketään vanhusta jätetä heitteille.

– Mutta tänään on monia vanhuksia heitteillä. Melkein missä muussa tapauksessa tahansa vanhuksen heitteille jättäminen katsottaisiin rikokseksi – mutta ei tässä tapauksessa. Onko teillä minkäänlaista käsitystä todellisuudesta, jossa vanhukset elävät? Jossa monet vanhukset elävät yksin pelossa ja omaishoitajat jättävät läheisilleen pitkiä jäähyväisiä? Mikä on yhteiskunnan vastuu, Mäntylä kysyi.

Huovinen: Väärin sanoa hoidon olevan huonoa

Huovisen mielestä oli väärin antaa kuva, että Suomessa vanhusten hoito olisi vain huonosti.

– Tiedämme kaikki, että ongelmia on, mutta sellaisen kuvan antaminen, että ammattilaiset eivät tekisi työtä kunnolla, on kyllä liioiteltua, Huovinen luisteli ja muistutti esimerkiksi vanhuspalvelulain mitoitusvaatimusten näkyvän internetissä.

Tehdäänkö pitävät kriteerit?

Sairaanhoitajan työtä pitkään tehnyt Laila Koskela jatkoi kysymällä, tekeekö hallitus vanhusten kotihoitoon pitävät turvallisuus- ja laatukriteerit hoidon määrästä ja sen tasosta? Ja henkilöstön määrästä, kun suuressa maassa eivät hoitajat ehdi joka paikkaan.

– Vai siirtyykö näillä toimilla laitoshoito sairaaloista kotiin, kun hoidon tarve ei vähene? Siirtyykö se vain eri seinien sisältä toisaalle, Koskela kysyi.

Huovinen uskoi usean suomalaisen haluavan asua vanhanakin kotonaan.

– Moni asiantuntija kummeksuu suomalaisen hoidon yhä vallitsevaa laitosvaltaisuutta Pohjoismaihin  verrattuna. Siksi tuetaan kotiin tuotavilla palveluilla kotona asumista niin, ettei kotona jouduttaisi pelkäämään. Tässä työssä vanhuspalvelulain laatuluokitus on vanhustenhoidon käsikirja, ministeri vastasi.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?