

Minna Korva-Peramäki
Perussuomalaiset tenttasivat hallitusta vanhusten hoidon puutteista
Perussuomalaisten kansanedustajat tenttasivat hallitusta eduskunnan kyselytunnilla kansalaisten huolella vanhusten huonosta hoidosta.
Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maria Lohela kiinnitti huomion yhä useammin kuultuihin huonoihin uutisiin siitä, kuinka vanhuksia pidetään laitoksissa puutteellisissa oloissa.
– Vanhuksia makuutetaan käytävillä tai ulos ei pääse, laitospaikkoja jonotetaan, vanhuksia pidetään omissa kodeissaan, vaikka enemmän apua tarvittaisiin, eikä hoitajia ole likimainkaan riittävästi. On tapahtunut hyviäkin asioita, mutta huonoja uutisia tulee aina vain useammin. Eihän sellaista voi hyvinvointiyhteiskunnassa hyväksyä, Lohela vetosi.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vastasi, että peruspalvelulaki antaa hyviä keinoja vastata hoidontarpeeseen mm. hoitajamitoituksen kautta. Hän korosti myös, ettei hallitus voi tehdä kaikkea, vaan vastuu on kunnissa.
Lohela: ”Entä 300 miljoonan leikkaus?”
Lohela kiristi ruuvia kysymällä hallituksen rakennepaketissaan esittämästä 300 miljoonan euron leikkauksesta vanhusten laitoshoitoon, jolloin vanhukset siirretään kotihoitoon.
– Oletteko tietoisia tämän vaikutuksista? Ei riitä, että vanhukselle annetaan kerran päivässä vain lääkkeet ja muuten hän olisi kotonaan yksin, kun työtä tekevien käsien määrä on aivan riittämätön, Lohela kysyi.
Huovinen vastasi, ettei 300 miljoonaa ole leikkaus, vaan se suunnataan kotihoidontukeen. Hallitus pyrkii hidastamaan kustannusten nousua, joka tapahtuu väistämättä ikäkehityksen myötä. Mutta kotihoidon kehittämisessä on paljon tekemistä.
Puolueen toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä muistutti hallituksen linjauksesta, ettei ketään vanhusta jätetä heitteille.
– Mutta tänään on monia vanhuksia heitteillä. Melkein missä muussa tapauksessa tahansa vanhuksen heitteille jättäminen katsottaisiin rikokseksi – mutta ei tässä tapauksessa. Onko teillä minkäänlaista käsitystä todellisuudesta, jossa vanhukset elävät? Jossa monet vanhukset elävät yksin pelossa ja omaishoitajat jättävät läheisilleen pitkiä jäähyväisiä? Mikä on yhteiskunnan vastuu, Mäntylä kysyi.
Huovinen: Väärin sanoa hoidon olevan huonoa
Huovisen mielestä oli väärin antaa kuva, että Suomessa vanhusten hoito olisi vain huonosti.
– Tiedämme kaikki, että ongelmia on, mutta sellaisen kuvan antaminen, että ammattilaiset eivät tekisi työtä kunnolla, on kyllä liioiteltua, Huovinen luisteli ja muistutti esimerkiksi vanhuspalvelulain mitoitusvaatimusten näkyvän internetissä.
Tehdäänkö pitävät kriteerit?
Sairaanhoitajan työtä pitkään tehnyt Laila Koskela jatkoi kysymällä, tekeekö hallitus vanhusten kotihoitoon pitävät turvallisuus- ja laatukriteerit hoidon määrästä ja sen tasosta? Ja henkilöstön määrästä, kun suuressa maassa eivät hoitajat ehdi joka paikkaan.
– Vai siirtyykö näillä toimilla laitoshoito sairaaloista kotiin, kun hoidon tarve ei vähene? Siirtyykö se vain eri seinien sisältä toisaalle, Koskela kysyi.
Huovinen uskoi usean suomalaisen haluavan asua vanhanakin kotonaan.
– Moni asiantuntija kummeksuu suomalaisen hoidon yhä vallitsevaa laitosvaltaisuutta Pohjoismaihin verrattuna. Siksi tuetaan kotiin tuotavilla palveluilla kotona asumista niin, ettei kotona jouduttaisi pelkäämään. Tässä työssä vanhuspalvelulain laatuluokitus on vanhustenhoidon käsikirja, ministeri vastasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää