Perussuomalaisten kansanedustajat vastustavat veronmaksajien kustannettavaksi tulevia loputtomia tukipaketteja. Euroalueen valtiovarainministerit – myös Jutta Urpilainen (sd.) – ovat luvanneet Kyprokselle tukea kesään mennessä.

Kyproksen taloudellinen tilanne on kansan kokoon ja varallisuuteen nähden onneton. Kyproksen pitäisi kesäkuussa maksaa lainojaan noin 1,5 miljardilla eurolla eikä se pysty siihen ilman euromaiden tukea. Perussuomalaiset eivät hyväksy Euroopan tunnetuimman veroparatiisin tukemista.

Kyproksen pankeissa on noin 175 miljardia euroa, joista venäläisten ja ukrainalaisten liikemiesten rahaa on yli 70 miljardia. Suuri osa rahoista on tiettävästi tileillä, jotka voidaan irtisanoa milloin tahansa.

Kypros tarvitsisi tukea jopa huimat 17 miljardia euroa. Jos ja kun Suomi lähtee tukijaksi,  suomalaisille veronmaksajille lankeaa 300-400 miljoonan euron lasku.

Ei tukia eikä takuuksia

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pentti Kettunen tyrmää tuen suoralta kädeltä.

– Kyprokselle ei pidä mennä antamaan tukia; ei rahaa, ei takuuksia, ei mitään. Kysymys on mafioosojen rahojen pelastamisesta ja toisaalta Kyproksen pankkiirien pelastamisesta mafioosojen käsistä. Kyproshan on pimeän rahan pesupaikka, ns. veroparatiisi. Suomalaisen veronmaksajan tehtävä ei ole pelastaa sitä, Kettunen lataa.

– Kyproslaiset ovat sijoittaneet venäläisten oligarkkien rahat Kreikkaan, josta ne eivät palaa. Kyproslaiset pankkiirit pelkäävät nyt, että venäläiset kurkunleikkaajat tulevat panemaan päät poikki Kyproksen pankkimiehiltä ja poliittisilta johtajilta.

Rehn vaatii tukea Kyprokselle

Suomen eu-komissaari, EU:n talousasioista vastaava komission varapuheenjohtaja Olli Rehn (kesk.) vaatii, että euromaiden on tuettava Kyprosta, jotta maa ei ajaudu hallitsemattomaan vararikkoon. Tämä tarkoittaisi mm. eroa eurosta.

Nyt kun heikkojen euromaiden kuudes tukipaketti on lähdössä maailmalle, näyttää siltä että eurosta on tullut itseisarvo ja sen pystyssä pitäminen on tärkeämpää kuin sen käyttäminen muuhun kuin Välimeren maiden tukemiseen. Tätä perussuomalaiset eivät katso hyvällä.

– Ei olisi pitänyt luvata tukea Kyprokselle. Nyt olemme selkä seinää vasten. Nyt nimittäin Kyproksella voidaan tehdä lähiviikkoina mahdollisesti aivan mitä tahansa, kun tiedetään, että apu on tulossa, kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) huomauttaa.

– Keskeinen asia on euroryhmän ”No bailouts” -sääntö eli ettei yksikään jäsenmaa saa ottaa vastattavakseen toisten maiden velkoja.Tässä tapauksessa käytännössä pelastetaan konnia.

Kyproksen bruttokansantuote oli vuonna 2011 18 miljardia euroa, kun Suomen kansantuote oli tuolloin yli kymmenkertainen eli 192 miljardia euroa.

SEPPO HUHTA