Perussuomalaiset toisivat talouspaketeillaan Suomeen enemmän ja tehokkaammin työpaikkoja. Näin sanoo puolue talousarvioesityksen palautekeskustelussa eduskunnassa maanantaina.

– Hallitukselta näyttävät puuttuvan keinot ja näkemys, joilla edistetään yrittäjyyttä ja joilla maahamme saadaan lisää työtä ja talouskasvua. Kuvaavaa on, että hallituksen talouspolitiikan kärkiuudistus, yhteisöveroalennus, tuo hallituksen omankin arvion mukaan vain 5 000–7 000 työpaikkaa. Tämä on suorastaan onneton saldo, kun ottaa huomioon, että yhteisöveroalen kustannus on lähes 900 miljoonaa euroa. Yhdelle uudelle työpaikalle tulee näin ollen hintaa huimat 130 000 euroa, kansanedustaja Maria Lohela puhui suuressa salissa.

Työllisyysaste ylös

Perussuomalaiset pyrkivät nostamaan työllisyysasteen muiden Pohjoismaiden tasolle. Heikko työllisyysasteemme johtuu yli 55-vuotiaiden huonosta työllisyydestä. Myös nuorten työllisyys on huolestuttava.

– Porrastaisimme eläkemaksuja laskemalla alhaisen työllisyysasteen ikäluokkien eli yli 55- ja alle 30-vuotiaiden eläkemaksuja. Kustannus kompensoidaan korottamalla parempien työllisyysasteen ikäluokkien maksuja, Lohela kertoo.

Veropaketti veisi verotusta oikeudenmukaiseen suuntaan. Yhteisöveroa laskettaisiin Ruotsin tasolle 22 prosenttiin, mutta ei sen alemmas. Alv:tä alennettaisiin 23 prosenttiin, mikä vilkastuttaisi sekä kulutusta että auttaisi pk-yrityksiä. Pieniä yritysiä auttaisi varsinkin alv-vähennyksen alarajan korottaminen 8500 eurosta 20 000 euroon.

Energiapolitiikka kohti
kotimaista energiaa

Perussuomalaiset pyrkii kääntämään energiapolitiikan suunnan kohti kotimaisia energianlähteitä ja omavaraisuutta, mikä lisäisi myös teollisuuden kilpailukykyä. Perussuomalaiset alentaisi energiaverotusta 200 miljoonalla eurolla ja poistaisi vähäpäästöisille energiamuodoille säädetyn ns. windfall-veron, joka kuristaisi vientiteollisuutta entisestään.

Suomen energiakauppataseessa on noin 7 miljardin euron alijäämä. Sen supistamiseksi täytyy nostaa energiaomavaraisuutta. Tämä vaatii puuenergian ja turpeen tukien parantamista, jotta kivihiiltä ei tarvitse enää polttaa kotimaisen energian ja ympäristön kustannuksella.

Veli-Pekka Leskelä