

Perussuomalaiset: Turvallisuustilanne ei ole muuttunut – rajaturvallisuuslain jatko on välttämätöntä Suomen turvaamiseksi
Hallintovaliokunnan mietintö rajaturvallisuuslain jatkosta on valmistunut. Vuosi sitten voimaan tullutta lakia esitettään jatkettavaksi vuoden 2026 loppuun asti. Lain mahdollistamia toimia ei ole tähän mennessä jouduttu ottamaan käyttöön, mutta hallintovaliokunnan perussuomalaiset Mauri Peltokangas, Mira Nieminen, Rami Lehtinen ja Joakim Vigelius pitävät lakia välttämättömänä Suomen turvallisuuden takaamiseksi.
– Turvallisuustilanteemme ei ole muuttunut mihinkään. Venäjä käy edelleen raakalaismaista sotaa Ukrainaa vastaan ja toimii arvaamattomasti myös Suomen rajalla. Tehtävämme on taata turvallisuus maaperällämme. Siksi tämä rajaturvallisuuslaki vuosi sitten säädettiin, ja nyt sille halutaan jatkoa, toteaa hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas.
Rajaturvallisuuden säilyttävä kaikissa olosuhteissa
Hallituksen aiempi päätös itärajan sulusta tyrehdytti Venäjän aloittaman vihamielisen hybridivaikuttamisen vuoden 2023 lopulla. Arvioiden mukaan ilman rajanylityspaikkojen sulkemista Suomeen olisi voinut saapua vuosittain 10 000–20 000 turvapaikanhakijaa. Perussuomalaisten kansanedustajien mukaan itärajan sulku ei kuitenkaan riitä, koska vaarana on ilmiön leviäminen myös maastorajoille.
– Suomi toimii lainsäädännön mukaisesti varmistaakseen valtakunnan rajojen eheyden ja kansalaistensa turvallisuuden. Viranomaisten valmius, toimintakyky ja käytettävissä olevat välineet on pidettävä asianmukaisella tasolla uhkien torjumiseksi ja tilanteiden hallitsemiseksi. Suomen tavoitteena on varmistaa, että rajaturvallisuus säilyy kaikissa olosuhteissa, kansanedustaja Mira Nieminen toteaa.
EU ei pysty torjumaan välineellistettyä maahantuloa
Venäjä on toteuttanut välineellistettyä maahanmuuttoa myös muihin EU-maihin. Tämä on johtanut siihen, että Suomen tekemää rajaturvallisuuslakia on valmisteltu muissakin maissa. Lakia on myös vastustettu. Vastusteluista huolimatta EU ei ole kuitenkaan esittänyt kannetta Suomea vastaan, vaikka näin on Suomestakin esitetty. Kansanedustaja Rami Lehtinen puolustaa rajaturvallisuuslakia:
– EU-oikeudessa ei ole olemassa keinoa, jolla Venäjän tekemää välineellistettyä maahanmuuttoa pystyttäisiin torjumaan. Samalla on myös tosiasia, että valtion velvollisuus on pyrkiä takamaan kansallinen turvallisuus sekä yleinen järjestys kaikissa olosuhteissa.
Turvapaikka ei ole ihmisoikeus
Rajaturvallisuuslakia on vastustettu vetoamalla etenkin ihmisoikeuksiin. Kansanedustaja Joakim Vigelius kyseenalaistaa kuitenkin rajalain vastustamiset:
– Jopa perustusvaliokunta on todennut, että Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ei nimenomaisesti turvata oikeutta turvapaikkaan. Rajaturvallisuuslakia on valmisteltu kansallisen turvallisuuden takaamiseksi, ja se on ensisijaisen tärkeää.
Hallintovaliokunnan tekemän selvityksen mukaan Rajavartiolaitoksen henkilöstö on pitänyt lakia toimintansa kannalta selkeänä, eikä sen soveltaminen ole aiheuttanut ongelmia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rajaturvallisuuslaki välineellistetty maahantulo Venäjän hyökkäyssota Rami Lehtinen Ukrainan sota rajanylityspaikat Joakim Vigelius hybridivaikuttaminen turvallisuustilanne Euroopan ihmisoikeussopimus Mauri Peltokangas Mira Nieminen Turvapaikanhakijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mira Nieminen: Rajaturvallisuus ei ole valinta – se on välttämättömyys
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annetun lain 7 §:n muuttamisesta, joka mahdollistaa poikkeuksellisten rajaturvallisuustoimien jatkamisen vuoden 2026 loppuun saakka, on herättänyt keskustelua. Jotkut pitävät lakia kovana, jopa poikkeuksellisena. Sitä se onkin – mutta juuri siksi perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen pitää lakia myös välttämättömänä.

Rajalaki saa jatkoa – Peltokangas: ”On edelleen olemassa korkea riski sille, että Venäjä käyttää välineellistettyä maahantuloa hybridivaikuttamisen välineenä Suomea vastaan”
Hallintovaliokunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esitystä eduskunnalle laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annetun lain 7 §:n muuttamisesta. Esityksellä jatketaan niin sanotun rajalain voimassaoloa vuoden 2026 loppuun saakka.

Vaikea turvallisuustilanne ei vasemmisto-oppositiota tunnu huolettavan – Antikainen: Tuleeko koko SDP:n eduskuntaryhmä kannattamaan rajalain jatkoa?
Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelua hallituksen vuosikertomuksesta vuodelta 2024. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää tässä maailmantilanteessa Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeimpänä prioriteettina turvallisuutta. Antikainen on erityisen huolestunut salin vasemmalta laidalta kuulluista puheista puolustusmenojen leikkaamisesta ja gallupeja johtavan oppositiopuolueen SDP:n epäyhtenäisyydestä rajalakiasiassa.

Kaisa Garedew rajalain jatkosta: “Hybridivaikuttamiselle pidetään nollatoleranssi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew pitää hallituksen ehdottamaa rajaturvallisuuslain voimassaolon jatkoa välttämättömänä.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää