

Perussuomalaiset: Turvallisuustilanne ei ole muuttunut – rajaturvallisuuslain jatko on välttämätöntä Suomen turvaamiseksi
Hallintovaliokunnan mietintö rajaturvallisuuslain jatkosta on valmistunut. Vuosi sitten voimaan tullutta lakia esitettään jatkettavaksi vuoden 2026 loppuun asti. Lain mahdollistamia toimia ei ole tähän mennessä jouduttu ottamaan käyttöön, mutta hallintovaliokunnan perussuomalaiset Mauri Peltokangas, Mira Nieminen, Rami Lehtinen ja Joakim Vigelius pitävät lakia välttämättömänä Suomen turvallisuuden takaamiseksi.
– Turvallisuustilanteemme ei ole muuttunut mihinkään. Venäjä käy edelleen raakalaismaista sotaa Ukrainaa vastaan ja toimii arvaamattomasti myös Suomen rajalla. Tehtävämme on taata turvallisuus maaperällämme. Siksi tämä rajaturvallisuuslaki vuosi sitten säädettiin, ja nyt sille halutaan jatkoa, toteaa hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas.
Rajaturvallisuuden säilyttävä kaikissa olosuhteissa
Hallituksen aiempi päätös itärajan sulusta tyrehdytti Venäjän aloittaman vihamielisen hybridivaikuttamisen vuoden 2023 lopulla. Arvioiden mukaan ilman rajanylityspaikkojen sulkemista Suomeen olisi voinut saapua vuosittain 10 000–20 000 turvapaikanhakijaa. Perussuomalaisten kansanedustajien mukaan itärajan sulku ei kuitenkaan riitä, koska vaarana on ilmiön leviäminen myös maastorajoille.
– Suomi toimii lainsäädännön mukaisesti varmistaakseen valtakunnan rajojen eheyden ja kansalaistensa turvallisuuden. Viranomaisten valmius, toimintakyky ja käytettävissä olevat välineet on pidettävä asianmukaisella tasolla uhkien torjumiseksi ja tilanteiden hallitsemiseksi. Suomen tavoitteena on varmistaa, että rajaturvallisuus säilyy kaikissa olosuhteissa, kansanedustaja Mira Nieminen toteaa.
EU ei pysty torjumaan välineellistettyä maahantuloa
Venäjä on toteuttanut välineellistettyä maahanmuuttoa myös muihin EU-maihin. Tämä on johtanut siihen, että Suomen tekemää rajaturvallisuuslakia on valmisteltu muissakin maissa. Lakia on myös vastustettu. Vastusteluista huolimatta EU ei ole kuitenkaan esittänyt kannetta Suomea vastaan, vaikka näin on Suomestakin esitetty. Kansanedustaja Rami Lehtinen puolustaa rajaturvallisuuslakia:
– EU-oikeudessa ei ole olemassa keinoa, jolla Venäjän tekemää välineellistettyä maahanmuuttoa pystyttäisiin torjumaan. Samalla on myös tosiasia, että valtion velvollisuus on pyrkiä takamaan kansallinen turvallisuus sekä yleinen järjestys kaikissa olosuhteissa.
Turvapaikka ei ole ihmisoikeus
Rajaturvallisuuslakia on vastustettu vetoamalla etenkin ihmisoikeuksiin. Kansanedustaja Joakim Vigelius kyseenalaistaa kuitenkin rajalain vastustamiset:
– Jopa perustusvaliokunta on todennut, että Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ei nimenomaisesti turvata oikeutta turvapaikkaan. Rajaturvallisuuslakia on valmisteltu kansallisen turvallisuuden takaamiseksi, ja se on ensisijaisen tärkeää.
Hallintovaliokunnan tekemän selvityksen mukaan Rajavartiolaitoksen henkilöstö on pitänyt lakia toimintansa kannalta selkeänä, eikä sen soveltaminen ole aiheuttanut ongelmia.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rajaturvallisuuslaki välineellistetty maahantulo Venäjän hyökkäyssota Rami Lehtinen Ukrainan sota rajanylityspaikat Joakim Vigelius hybridivaikuttaminen turvallisuustilanne Euroopan ihmisoikeussopimus Mauri Peltokangas Mira Nieminen Turvapaikanhakijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mira Nieminen: Rajaturvallisuus ei ole valinta – se on välttämättömyys
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annetun lain 7 §:n muuttamisesta, joka mahdollistaa poikkeuksellisten rajaturvallisuustoimien jatkamisen vuoden 2026 loppuun saakka, on herättänyt keskustelua. Jotkut pitävät lakia kovana, jopa poikkeuksellisena. Sitä se onkin – mutta juuri siksi perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen pitää lakia myös välttämättömänä.

Rajalaki saa jatkoa – Peltokangas: ”On edelleen olemassa korkea riski sille, että Venäjä käyttää välineellistettyä maahantuloa hybridivaikuttamisen välineenä Suomea vastaan”
Hallintovaliokunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esitystä eduskunnalle laiksi väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annetun lain 7 §:n muuttamisesta. Esityksellä jatketaan niin sanotun rajalain voimassaoloa vuoden 2026 loppuun saakka.

Vaikea turvallisuustilanne ei vasemmisto-oppositiota tunnu huolettavan – Antikainen: Tuleeko koko SDP:n eduskuntaryhmä kannattamaan rajalain jatkoa?
Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelua hallituksen vuosikertomuksesta vuodelta 2024. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää tässä maailmantilanteessa Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeimpänä prioriteettina turvallisuutta. Antikainen on erityisen huolestunut salin vasemmalta laidalta kuulluista puheista puolustusmenojen leikkaamisesta ja gallupeja johtavan oppositiopuolueen SDP:n epäyhtenäisyydestä rajalakiasiassa.

Kaisa Garedew rajalain jatkosta: “Hybridivaikuttamiselle pidetään nollatoleranssi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew pitää hallituksen ehdottamaa rajaturvallisuuslain voimassaolon jatkoa välttämättömänä.
Viikon suosituimmat

HS:n toimittaja ehdotti Suvivirrelle uutta sanoitusta moskeijoineen päivineen – Koponen: Miksi haluamme pyyhkiä oman kulttuurimme pois?
Helsingin Sanomien toimittaja ehdotti, että perinteiseen Suvivirteen pitäisi tehdä uudet sanat, jotka "sopisivat kaikille". Ehdotuksessa oli mukana viittaus muun muassa moskeijoihin. Muutosehdotus esitettiin muka monikulttuurisuuden nimissä, mutta perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen pitää lopputulosta pikemminkin kulttuurisen itsetunnon rapauttamisena ja oman perinteen halveksuntana.

Suomenruotsalainen professori hämmensi visioillaan HBL:n haastattelussa: Väestönkasvu Suomessa voidaan hoitaa maahanmuuttajilla
Hufvudstadsbladet-lehdelle antamissaan erikoislaatuisissa kommenteissa Helsingin yliopiston kestävän kehityksen professori Kristina Lindström toivoo, ettei Suomessa syntyisi enempää lapsia ilmastosyistä. Professori Lindströmin visioiden mukaan suomalaiset korvattaisiin muiden kansallisuuksien ihmisillä, jotka vaeltaisivat Suomeen maailman ääristä.

Suurten työttömyyslukujen taustalla ennätyksellinen maahanmuutto – tilanne Ruotsissa ja Suomessa on saman kaltainen, sillä pulaa on vain ammattitaitoisesta työvoimasta
Työttömyssluvut ovat surullista katseltavaa sekä Suomessa, että Ruotsissa. Eräänä syynä kehnoon tilanteeseen on voimakas maahanmuutto. Kielitaidottomuus ja alhainen koulutustaso vaikeuttavat tilannetta entisestään ja kaiken lisäksi huono-osaisuus tuppaa periytymään.

Vasemmistoliitto ajaa nyt monella kärjellä ”Kaupasta saa varastaa” -asennetta hyväksyttäväksi – ei kannattaisi: Varastelusta kertyy kaupoille vuodessa liki miljarditappio
2020-luvulla vasemmisto asemoi arvopolitiikkaansa ja aatemaailmaansa asentoon, jossa yksityisen omistamisen kunnioittaminen on käytännössä työnnetty luiskaan itsekeskeisen ”minäminä” -asenteen edessä.

Trump vaati Etelä-Afrikan presidentiltä vastauksia valkoisten vainoamisesta – esitti todisteeksi videon, joka veti vieraan hiljaiseksi
Presidentti Ramaphosa kävi Valkoisessa talossa keskustelemassa presidentti Trumpin kanssa Yhdysvaltain antaman kehitysavun jatkamisesta ja tulleista. Trump otti kuitenkin lehdistötilaisuudessa esille valkoisiin kohdistuvan vainoamisen ja väkivallan. Mitkään todisteet vihanlietsonnasta ja murhatuista valkoisista maanviljelijöistä eivät kuitenkaan riittäneet vakuuttamaan valtamedian toimittajia siitä, että valkoiset ovat vaarassa Etelä-Afrikassa. Myöskään presidentti Ramaphosa ei nauttinut Trumpin hänelle esittämistä videoista.

Purra Finlandia-hymnistä Palestiinan puolesta: ”Järjetöntä ja suorastaan kipeää”
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra nostaa sosiaalisessa mediassa esille maanantaisen tempauksen, jossa laulettiin Finlandia-hymniä muutetuin sanoin ja Palestiinan lippuja liehutellen.

Venäjä-asiantuntija, ex-diplomaatti Alpo Rusi: Eduskunta epäonnistui, kun Kimmo Kiljunen aiemmin nimitettiin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi
Suomen Uutiset Show’n uudessa jaksossa palataan lähihistoriaan ja tarkastellaan sodanjälkeisiä vuosikymmeniä, joita leimasi suomettumisen aika ja monen suomalaispäättäjän läheiset yhteydet itänaapurin vaikuttajiin. Keskustelussa sivutaan myös heijastumia tämän päivän politiikkaan.

Viha juutalaisia ja Israelia kohtaan yhdistää Saksassa palestiinalaisia, islamisteja ja vasemmistoradikaaleja – antisemitistisiä ja juutalaisvihamielisiä rikoksia tehdään yhä enemmän
Lähi-idän konflikti ja Gaza näkyvät Saksan rikostilastossa. Poliisi rekisteröi viime vuonna 6 236 antisemitististä rikosta, mikä on viidennestä enemmän kuin edellisvuonna. Washingtonissa israelilaisiin diplomaatteihin kohdistuneen veriteon pelätään saavan seuraajia myös Saksassa.

Sibeliuksen Finlandiaa hoilattiin Palestiina-sanoilla mielenosoituksessa, vaikka kappaleen käytölle ei ollut lupaa – mukana vihreä poliitikko, joka saa palkkaa musiikin edunvalvonnasta
Finlandia-hymni kaapattiin Palestiina-aktivistien poliittisiin tarkoituksiin mielenosoituksessa Helsingin Narinkkatorilla, vaikka kappaleen käytölle ei ollut saatu lupaa kappaleen säveltäjän Sibeliuksen perikunnalta. Erityistä härskiyttä osoittaa mielenosoitukseen osallistunut vihreä ex-kansanedustaja Iiris Suomela, joka nykyään on töissä edunvalvojana tekijänoikeusjärjestö Teostolla.

Riikka Purra toistaa kantansa: En kannata Palestiinan tunnustamista
Yle ja STT väittivät hiljattain, että Riikka Purran ja perussuomalaisten linja Gazan suhteen on jäänyt epäselväksi. Purra oikoo väitteitä X:ssä.