Ulkoministeriö on saanut lähiaikoina runsaasti kyseenalaista julkisuutta liittyen al-Holin leirillä oleviin Suomen kansalaisiin ja näiden mahdolliseen kotiuttamiseen. Useat uutislähteet ovat kertoneet ristiriitaista tietoa sekä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) että ulkoministeriön virkamiesten toiminnasta. Myös konsulipäällikkö Pasi Tuomisen syrjäyttämistä tehtävistään on puitu julkisuudessa runsaasti. Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) vaatii Haavistolta vastauksia.

– Vaadin ulkoministeriltä selvitystä ulkoministeriössä käynnissä olevista toimista al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten suhteen. Aikooko ulkoministeri kotiuttaa ISIS-naiset lapsineen siitä huolimatta, että Suojelupoliisi pitää heitä turvallisuusriskinä? Kenen on vastuu, kun nämä naiset palaavat Suomeen levittämään vaarallista ideologiaansa, perussuomalaisten Sanna Antikainen kysyy.

Suojelupoliisin arvion mukaan Isis-naisten ja näiden lasten kotiuttaminen lisää Suomeen kohdistuvaa terrorismin riskiä. Vaarana on myös, että naiset rekrytoivat uusia jäseniä ja levittävät jihadismin aatetta Suomessa. Pelkästään lapsia leiriltä ei voi kotiuttaa, koska kurdiviranomaiset eivät luovuta näitä kotimaihinsa ilman vanhempiaan. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että lasten tuominen Suomeen päästäisi samalla vapaalipulla maahan myös näiden äidit.

– Kuka ottaa vastuun, jos al-Holin leiriltä tullut syyllistyy terroristiseen tekoon, joka voi pahimmillaan surmata satoja suomalaisia, Antikainen kysyy.

Sanna Antikainen on jättänyt ulkoministerin toiminnasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii seikkaperäisiä vastauksia al-Holin aiheeseen liittyen.

SUOMEN UUTISET