Oli pieni kunta, jossa oli vähän asukkaita. Sitä vastaan hyökkäsi mahtava kaupunki. Se saartoi kunnan ja pystytti suuria barrikadeja sen ympärille. Kunta ei ollut köyhä ja siksi se puolustautui. Tämä kunta olisi tarvittu maksamaan yli varojensa eläneiden varat. Tämä kunta olisi voinut pelastaa kaupungin vauraudellaan, mutta kukaan ei tullut ajatelleeksi sitä köyhää, joka olisi joutunut maksumieheksi. Suuren viisaus on parempi voima, mutta köyhän viisautta vähätellään, eikä hänen sanojaan kuunnella. On parempi kuunnella houkkien johtajien huutoa, kuin pienen ihmisen ajatuksia. Sellainen oli kertomus pienestä kunnasta, jossa oli vähän asukkaita.

Oli pieni maa, jossa oli vähän asukkaita. Maa, joka juhli olemassaoloaan vuosittain aina 6.12. Sitä vastaan hyökkäsi mahtava unioni miljoonien asukkaiden voimalla. Maa ei ollut köyhä, mutta se ei ymmärtänyt puolustautua. Siksi maan asukkaat joutuivat höyrypäisten johtajiensa seurauksena maksumiehiksi ja heistä kaikista tuli köyhiä. Rahat menivät yli varojensa eläneiden velkojen maksuun ja heistä tuli rikkaita. Kaikessa suuruudessaan tämä maa vielä palkitsi nämä johtajat kunniamerkeillä ja suurin ylistyksin ja kättentaputuksin heidän siirtyessään ansaitulle ennenaikaiselle eläkkeelle.

Tämä on kertomus ihmisestä, jonka ääni ei kuulu, ihmisestä, jota kukaan ei tullut ajatelleeksi. Se on ankara kertomus vahvemman vallasta ja ihmisistä, jotka eivät ole mitään yhteiskunnassa. Mikä nyt tässä maassa voisi olla sellainen uhka, josta köyhän viisaus voisi pelastaa? Tuskin talouskriisi, tuskin kilpailukyvyn lasku. Entä liittovaltio? Köyhä mies ei ole huolen kohde, ei ongelma eikä säälittävä häviäjä, niin kuin ei yksikään ihminen perimmältään ole. Se mistä erityisesti on kyse, on se, että häntä ei kuulla, ei oteta todesta eikä arvosteta. Hän puhuu hiljaisia sanoja, ei suuria äänekkäitä totuuksia. Hiljaisia sanoja puhutaan silloin, kun ei puhuta opittua vaan puhutaan kokemuksesta, siitä mikä on itselle totta. Sellainen on kertomus köyhästä miehestä näin joulun alla. Joulun alla se voi olla myös lapsen sanoma omasta maailmasta.

Jouluna on hyvä hiljentyä miettimään kaikkia maan hiljaisia ja puhua hiljaisia sanoja.

Rauhallista Joulua,
Martti Mölsä, kansanedustaja (ps)