Euroalueen taloudelliseksi voimanpesäksi kaavailtu Saksa ei välttämättä saakaan nauttia talouskasvusta vuoden toisella neljänneksellä. Asiasta kirjoittavat niin Financial Times kuin The Wall Street Journal. Ekonomistien mielestä Saksan suuri osuus euroalueen taloudesta tarkoittaa sitä, että yhteisvaluutta-alueen talouskasvu puolittuisi huhti-kesäkuussa vaivaiseen 0,1 prosenttiin.

Saksan taloutta painavat Venäjän ja Ukrainan kriisin johdosta kasvaneet pakotteet, jotka näkyvät Saksassa vientiteollisuuden horjahteluna. Lisäksi liike-elämän luottamusluvut ovat pudonneet.

Taloushuolia pitkin euroaluetta

Saksan ohella huolta aiheuttavat myös kaksi muuta suurta euromaata. Italia vajosi kolmanteen taantumaansa sitten vuoden 2008. Ranskassa budjettivajeita ei tahdota saada millään kuriin.

Suurista euromaista Espanjan talous kasvaa nyt kohisten, mutta maan suuri työttömyysaste huolestuttaa. Kaiken lisäksi maan pääministeri Mariano Rajoy on aikeissa peruuttaa osan talousuudistuksistaan valmistautuessaan ensi vuoden parlamenttivaaleihin.

EU:n ja Venäjän toimien vuoksi myös Suomen talous on saanut maailmalta varoituksia. Tämän lisäksi Suomen talous on nuukahtanut pakkasen puolelle jo vuodesta 2012 alkaen.

Henri Myllyniemi