
Pilviä äkkirikastumisen taivaalla – EU:n tietosuoja-asetus uhkaa kryptovaluuttaa
Kryptovaluuttoihin keskittyneillä ketjuyrittäjillä saattaa mennä bitti poikittain kurkkuun toukokuussa. Silloin astuu voimaan Euroopan uusi tietosuoja-asetus (GDPR). Kyse on siitä, että lohkoketjuihin on mahdollista tallentaa henkilökohtaisia tietoja, jotka kuluttaja voi nyt uuden asetuksen mukaan määrätä poistettavaksi.
EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan yrityksen on poistettava asiakkaan tiedot kannastaan, jos tämä niin haluaa. Muuten tulee tupen rapinat. Lohkoketjujen kyseessä ollen tietojen poistaminen saattaakin olla vaikeaa ellei peräti mahdotonta. Näin sanovat The Verge-lehden haastattelemat asiantuntijat.
Tietojen poisto lohkoketjuista on hankalaa, koska yhden lohkon sisältämän datan muuttaminen vaikuttaa kaikkiin muihin lohkoihin ja tekee koko ketjusta kyseenalaisen. Lohkoketjun perusajatus on se, että sen sisältämiä tietoja ei muuteta jälkikäteen.
– On parasta ilmaista asia siten, että nykyisellään useimmat lohkoketjut eivät ole yhteensopivia GDPR:n kanssa, taiteilee Michèle Finck Oxfordin yliopiston oikeustieteelllisestä tiedekunnasta.
Ja mitä sitten tapahtuukaan kaikkein legendaarisimmalle lohkoketjulle eli Bitcoinille. On mahdollista, että itse kunkin kryptovaluutta Bitcoinia sisältävästä virtuaalisesta rahasäkistä tulee pelkkä tuluskukkaro, jos jopa Bitcoinin tiivistefunktioon puututaan.
Lohkoketjulla tarkoitetaan tekniikkaa, jolla toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti. Tällaisia tietokantoja voi käyttää mihin tarkoitukseen tahansa, mutta kryptovaluutta Bitcoinia voi pitää teknologian ensimmäisenä merkittävänä soveltajana.
– Kaikista muutetun lohkon jälkeisistä lohkoista tulee epäluotettavia, mikä tietysti heikentää koko systeemiä, vahvistaa konsultti Andries Van Humbeeck.
Jonkun on siis taivuttava, jotta Eurooppa ei sulkisi itseään ulos internetin tulevaisuudesta. Ketjuttajat voisivat soveltaa uusia teknologioita siten, että kaikki järjestelmän sisältämä henkilökohtainen tieto olisi anonyymiä. Toinen mahdollisuus on sitten se, että EU:n ketjupolttajat eivät puutu lohkoketjujen sisältämään henkilöperäiseen dataan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.