Kryptovaluuttoihin keskittyneillä ketjuyrittäjillä saattaa mennä bitti poikittain kurkkuun toukokuussa. Silloin astuu voimaan Euroopan uusi tietosuoja-asetus (GDPR). Kyse on siitä, että lohkoketjuihin on mahdollista tallentaa henkilökohtaisia tietoja, jotka kuluttaja voi nyt uuden asetuksen mukaan määrätä poistettavaksi.

EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan yrityksen on poistettava asiakkaan tiedot kannastaan, jos tämä niin haluaa. Muuten tulee tupen rapinat. Lohkoketjujen kyseessä ollen tietojen poistaminen saattaakin olla vaikeaa ellei peräti mahdotonta. Näin sanovat The Verge-lehden haastattelemat asiantuntijat.

Tietojen poisto lohkoketjuista on hankalaa, koska yhden lohkon sisältämän datan muuttaminen vaikuttaa kaikkiin muihin lohkoihin ja tekee koko ketjusta kyseenalaisen. Lohkoketjun perusajatus on se, että sen sisältämiä tietoja ei muuteta jälkikäteen.

– On parasta ilmaista asia siten, että nykyisellään useimmat lohkoketjut eivät ole yhteensopivia GDPR:n kanssa, taiteilee Michèle Finck Oxfordin yliopiston oikeustieteelllisestä tiedekunnasta.

Ja mitä sitten tapahtuukaan kaikkein legendaarisimmalle lohkoketjulle eli Bitcoinille. On mahdollista, että itse kunkin kryptovaluutta Bitcoinia sisältävästä virtuaalisesta rahasäkistä tulee pelkkä tuluskukkaro, jos jopa Bitcoinin tiivistefunktioon puututaan.

Lohkoketjulla tarkoitetaan tekniikkaa, jolla toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti. Tällaisia tietokantoja voi käyttää mihin tarkoitukseen tahansa, mutta kryptovaluutta Bitcoinia voi pitää teknologian ensimmäisenä merkittävänä soveltajana.

– Kaikista muutetun lohkon jälkeisistä lohkoista tulee epäluotettavia, mikä tietysti heikentää koko systeemiä, vahvistaa konsultti Andries Van Humbeeck.

Jonkun on siis taivuttava, jotta Eurooppa ei sulkisi itseään ulos internetin tulevaisuudesta. Ketjuttajat voisivat soveltaa uusia teknologioita siten, että kaikki järjestelmän sisältämä henkilökohtainen tieto olisi anonyymiä. Toinen mahdollisuus on sitten se, että EU:n ketjupolttajat eivät puutu lohkoketjujen sisältämään henkilöperäiseen dataan.

Suomen Uutiset