Saksan valtio tukee kaasun maahantuoja Uniperia 15 miljardilla eurolla, ja yhtiö on jo ilmoittanut tarvitsevansa tukea vielä vähintään neljä miljardia. Taloudellisista haasteista ja kiristyvistä poliittisista olosuhteista huolimatta Uniper sponsoroi Italiassa järjestettävää prameaa teollisuusgaalaa. Nettisivujen mukaan Uniper on ”platinasponsori” ja tukenut myös gaalaillallista historiallisella milanolaisella luksushuvilalla. Messuesitteen tietojen mukaan yksittäisen tapahtuman sponsorointi maksaa Uniperille 350 000 euroa. Summa on miljarditappioihin nähden pieni, mutta kertoo omaa tarinaansa yhtiön johtamiskulttuurista. Yhtiön johtaja on nähty energiakriisin keskellä juhlimassa iloisesti alan vaikuttajien kanssa drinkkilasi kädessä orkesterin soittaessa.

Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper on avainroolissa Euroopan kaasukriisissä. Yhtiö on Saksan suurin kaasun maahantuoja ja ollut vaikeuksissa Venäjän katkaistua kaasulähetykset Saksaan. Pelkästään vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla Uniper ilmoitti 12,4 miljardin euron tappioista. Suomen uutiset raportoi elokuussa, että Uniper tekee yhä 100 miljoonan euron tappiot joka päivä.

Saksan valtio pelkää, että yhtiön kaatuminen tulisi kohtalokkaaksi kotitalouksille, yhtiöille ja julkisen sektorin toiminnoille. Toistaiseksi yhtiötä on jo tuettu 15 miljardilla eurolla. Uniper on myös ilmoittanut tarvitsevansa vielä vähintään neljä miljardia euroa lisää. Ei ole takeita, että tämäkään summa riittäisi vielä vakauttamaan tilannetta. Kuukausitasolla kolmen miljardin euron tappiota tekevä yritys on arvioinut palaavansa voitolliseksi vasta vuonna 2024.

Riippumatta siitä, että kyseessä on todennäköisesti vakavin kriisi yhtiön historiassa, Uniper jatkaa avokätistä Euroopan energia-alan messujen sponsorointia. Business Insider -lehden saksankielinen julkaisu uutisoi Uniperin tuoreista sponsorisopimuksista.

Saksalaisyhtiö on sponsorina Milanossa maanantaina avatuilla ”Gastech”-messuilla. Messujen nettisivuilla Uniper mainitaan erityiseksi ”platinasponsoriksi”. Messuesitteen mukaan sopimuksen hinta on sponsorille 150 000 puntaa (noin 175 000 euroa).

Uniper sponsoroi myös sunnuntaina järjestettävää prameaa gaalaillallista. Sen hinta on toiset 150 000 puntaa (n. 175 000 euroa). Messujen Twitter-tilillä kiitettiin ja ylistettiin ”hulppeaa gaalaillallista”. Järjestäjän ilmoituksen mukaan tapahtumapaikkana oli ”henkeäsalpaava” Villa Necchi Campiglio.

Business Insiderin mukaan twiitti on sittemmin poistettu.

Lehden mukaan messujen LinkedIn-päivityksestä näkyy, että Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach toivotti osallistujat henkilökohtaisesti tervetulleiksi avajaisgaalaan. Historiallisen vakava energiakriisi ei estä kriisiyhtiön johtoa juhlimasta. LinkedIn-kuvista näkyy, miten kriisiyhtiön johtaja seurustelee hyväntuulisena muiden alan toimijoiden kanssa Aperol Spritz -drinkki kädessään. Tunnelman kevennyksenä paikalla oli myös musiikkia soittava orkesteri.

Gastech-messut jatkuvat torstaihin asti. Business Insider ei tavoittanut ketään Uniperin edustajaa haastatteluun.

Uniperin ökyilyn noteerasi muun muassa toimittaja Pertti Rönkkö.

SUOMEN UUTISET

Tagit