

Facebook / BusinessInsider
Platinasponsori Uniper ökyilee tökerösti, 350 000 euroa palaa – hulppea gaalaillallinen henkeäsalpaavassa italialaisessa luksushuvilassa
Saksan valtio tukee kaasun maahantuoja Uniperia 15 miljardilla eurolla, ja yhtiö on jo ilmoittanut tarvitsevansa tukea vielä vähintään neljä miljardia. Taloudellisista haasteista ja kiristyvistä poliittisista olosuhteista huolimatta Uniper sponsoroi Italiassa järjestettävää prameaa teollisuusgaalaa. Nettisivujen mukaan Uniper on ”platinasponsori” ja tukenut myös gaalaillallista historiallisella milanolaisella luksushuvilalla. Messuesitteen tietojen mukaan yksittäisen tapahtuman sponsorointi maksaa Uniperille 350 000 euroa. Summa on miljarditappioihin nähden pieni, mutta kertoo omaa tarinaansa yhtiön johtamiskulttuurista. Yhtiön johtaja on nähty energiakriisin keskellä juhlimassa iloisesti alan vaikuttajien kanssa drinkkilasi kädessä orkesterin soittaessa.
Suomen valtion enemmistöomistaman Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper on avainroolissa Euroopan kaasukriisissä. Yhtiö on Saksan suurin kaasun maahantuoja ja ollut vaikeuksissa Venäjän katkaistua kaasulähetykset Saksaan. Pelkästään vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla Uniper ilmoitti 12,4 miljardin euron tappioista. Suomen uutiset raportoi elokuussa, että Uniper tekee yhä 100 miljoonan euron tappiot joka päivä.
Saksan valtio pelkää, että yhtiön kaatuminen tulisi kohtalokkaaksi kotitalouksille, yhtiöille ja julkisen sektorin toiminnoille. Toistaiseksi yhtiötä on jo tuettu 15 miljardilla eurolla. Uniper on myös ilmoittanut tarvitsevansa vielä vähintään neljä miljardia euroa lisää. Ei ole takeita, että tämäkään summa riittäisi vielä vakauttamaan tilannetta. Kuukausitasolla kolmen miljardin euron tappiota tekevä yritys on arvioinut palaavansa voitolliseksi vasta vuonna 2024.
Riippumatta siitä, että kyseessä on todennäköisesti vakavin kriisi yhtiön historiassa, Uniper jatkaa avokätistä Euroopan energia-alan messujen sponsorointia. Business Insider -lehden saksankielinen julkaisu uutisoi Uniperin tuoreista sponsorisopimuksista.
Saksalaisyhtiö on sponsorina Milanossa maanantaina avatuilla ”Gastech”-messuilla. Messujen nettisivuilla Uniper mainitaan erityiseksi ”platinasponsoriksi”. Messuesitteen mukaan sopimuksen hinta on sponsorille 150 000 puntaa (noin 175 000 euroa).
Uniper sponsoroi myös sunnuntaina järjestettävää prameaa gaalaillallista. Sen hinta on toiset 150 000 puntaa (n. 175 000 euroa). Messujen Twitter-tilillä kiitettiin ja ylistettiin ”hulppeaa gaalaillallista”. Järjestäjän ilmoituksen mukaan tapahtumapaikkana oli ”henkeäsalpaava” Villa Necchi Campiglio.
Business Insiderin mukaan twiitti on sittemmin poistettu.
Lehden mukaan messujen LinkedIn-päivityksestä näkyy, että Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach toivotti osallistujat henkilökohtaisesti tervetulleiksi avajaisgaalaan. Historiallisen vakava energiakriisi ei estä kriisiyhtiön johtoa juhlimasta. LinkedIn-kuvista näkyy, miten kriisiyhtiön johtaja seurustelee hyväntuulisena muiden alan toimijoiden kanssa Aperol Spritz -drinkki kädessään. Tunnelman kevennyksenä paikalla oli myös musiikkia soittava orkesteri.
Gastech-messut jatkuvat torstaihin asti. Business Insider ei tavoittanut ketään Uniperin edustajaa haastatteluun.
Uniperin ökyilyn noteerasi muun muassa toimittaja Pertti Rönkkö.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.