

Timo Jaakonaho
Portugali väläyttää mittavia budjettileikkauksia
Portugalin hallitus esittää ennennäkemättömän rajua menokuuria ensi vuoden budjettiinsa. Aiemmat ja monin verroin vaatimattomammat leikkausohjelmat ovat kuitenkin kaatuneet perustuslakituomioistuimessa useammankin kerran. Esitys ei lämmitä ay-liikettä. Portugalin suurin ay-järjestö on järjestämässä mielenilmausta lauantaiksi.
Esitys voi nostaa lisäksi tyytymättömyyttä kansan keskuudessa. Esityksessä yli 600 euron kuukausipalkkoja julkiselta sektorilta leikattaisiin kahden ja puolen ja peräti kahdentoista prosentin välillä. Eläkeikää nostettaisiin vuodella 66 ikävuoteen. Valtionyrityksissä irtisanottaisiin väkeä. Lisäksi kaikkien yli 600 euron eläkkeitä leikattaisiin.
The Wall Street Journal huomauttaa, että Portugalissa aiotaan säästää yhä rajummin samaan aikaan, kun muissa kriisimaissa löysätään vyönkiristelyä, koska rahoittajien luottamus on palautumassa. Portugalin tukiohjelma on päättymässä ensi vuoden kesäkuussa, mutta toisin kuin muilla ongelmien parissa painivilla mailla, sijoittajien luottamus ei ole palautunut. Portugalin 10-vuotisen lainan jälkimarkkinakorot ovat edelleen päälle 6 prosentin.
Kovalla säästöohjelmalla arvellaan tavoiteltavan rahoittajien luottamusta. Se voisi mahdollistaa Portugalin onnistuneen tukiohjelman, mikäli maa pystyisi kesäkuun jälkeen palamaan rahoitusmarkkinoille. Pääoppositiopuolueen jäseniä esitys ei ainakaan miellytä.
− Hallitus pitäytyy tässä reseptissä ja annostelussa, eikä mieti muita vaihtoehtoja. Vyönkiristely ei toimi taantumassa, sanoo sosialistipuolueen varapuheenjohtaja Pedro Marques.
Kesän hallituskriisin jälkeen uudeksi valtiovarainministeriksi nimetty Maria Luís Albuquerque puolestaan uskoo esityksen tuovan luottamusta. Hänen mukaansa ”nyt ei ole aika perääntyä”. Hänen edeltäjänsä Vitor Gaspar erosi heinäkuussa tiukkojen säästöohjelmien ja näistä nousseiden kielteisten kansalaismielipiteiden vuoksi.
Portugalin tukiohjelmaa seuraava troikka kertoi, että Portugalin ohjelma etenee suunnitellusti. Valtion velkataakka on yli kaksinkertainen mitä EU:n vakaussopimus sallii. Työttömyys on 17 prosentissa. Tiistaina ilmitulleet tiedot maan julkisen talouden alijäämästä ylitti aiemmat arviot.
Ekonomistit arvelevat tiukan budjettikurin kääntyvän Portugalia vastaan. Työttömyysaste voi kohota ja se puolestaan vähentäisi kulutuskysyntää.
HENRI MYLLYNIEMI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää