

LEHTIKUVA
Postin johdon palkat aiheuttavat pahennusta: ”Yritetään leikata duunarin selkänahasta”
Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo, että johtoportaan suuret palkat ovat aiheuttaneet pahaa mieltä työntekijöiden keskuudessa.
– Kyllä se on aiheuttanut närää kun johto tienaa satojatuhansia ja samaan aikaan yritetään leikata pienipalkkaisen duunarin selkänahasta, Nieminen paheksuu.
Iltalehti julkaisi viime viikolla (13.11.) selvityksen, jonka mukaan Postilla on kymmeniä kovapalkkaisia johtajia. Lehden keräämien tietojen mukaan ainakin kymmenkunta Postin johtajaa ansaitsee enemmän kuin Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hänen tulot ovat noin 180 000 euron luokkaa vuodessa.
Viestintäjohtaja puolustelee
Postissa suurinta palkkaa nauttii toimitusjohtaja Heikki Malinen, jonka vuosipalkka on 516 000 euroa. Postin viestintäjohtaja Timo Anttila puolustelee johtajien palkkoja. Hänen mukaansa yhtiön palkkapolitiikka on yleisesti valtion omistajaohjauksen linjan ja markkinoiden mukainen.
– Posti on yksi Suomen suurimmista yhtiöistä, jonka liikevaihto on vuodessa noin 1,8 miljardia euroa. Tuohon summaan ja vastuuseen nähden palkat ovat kilpailukykyiset ja markkinoiden mukaisella tasolla. Yhtiön palkitsemiskäytännöt ovat markkinatasoa tai sen alla, Anttila kertoo.
Anttila korostaa, että säästöohjelma toisensa perään on kohdistunut myös johtoportaaseen.
– Vuosien 2013-2014 yt-neuvottelujen tuloksena johdosta ja hallinnosta on vähennetty yli 400 henkilöä. Tänä vuonna 72 johtotason henkilöä on ollut lomautettuna yhden viikon ajan ilman palkkaa.
– Johtoportaan joustot ovat tavanomaisia kun puhutaan satojentuhansien eurojen palkasta, Nieminen kuittaa.
Osapuolet kaukana toisistaan
Postilakko alkoi tänään kello 16. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n lakot lamauttavat postinjakelun ensin pääkaupunkiseudulla ja myöhemmin maakunnissa. PAU:n mukaan työantaja haluaa leikata palkkoja.
– Työantaja tavoittelee työehtosopimusneuvotteluissa 20-30 prosentin eli satojen eurojen leikkausta työntekijöiden kuukausiansioihin, Nieminen kertoo.
Viestintäjohtaja Anttila ei sulata Niemisen väitettä.
– Emme esitä palkanalennuksia vaan kyse on ylityölisän mahdollisesta laskemisesta, Anttila painottaa.
Jalonen toivoo pikaista sovintoa
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalonen toivoo, että postikiistan osapuolet pääsevät sopuun mahdollisimman nopeasti. Jalonen ei halua kommentoida kiistaa tarkemmin.
– En halua vaikeuttaa neuvottelutilannetta. Toivon, että neuvottelut ratkeavat nopeasti ja sopimus saavutetaan neuvottelujen kautta ja joulukortit löytävät ajoissa oikeaan osoitteeseen, Jalonen toteaa.
Postin työkiistan osapuolten eli Palvelualan työnantajaliiton Paltan ja työntekijöitä edustavan PAU:n on tarkoitus jatkaa neuvotteluja valtakunnansovittelijan johdolla ensi maanantaina.
Kuvassa: Postin työntekijät poistuivat työpaikaltaan Helsingissä 19. marraskuuta 2015.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää