Professori Seppo Hentilä arvioi, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pyrkii osoittamaan, että SDP valehteli hankkiessaan kovan julkisuuden saattelemana vakuuksia Suomen osuuksille EU:n Kreikka-lainoista.

Itse ilmoitusta hän pitää hyvin poikkeuksellisena, eikä hän keksi aihetta, josta muu nykypuolue voisi ryhtyä vastaavaan tempaukseen.

– Ehkä kristilliset olisivat voineet tehdä arvopohjaisen ilmoituksen 1960-70-luvulla tai vihreät 80-luvulla. Sittemmin ovat vihreätkin sulautuneet tavalliseksi eduskuntapuolueeksi.

Miksi muut maat eivät halunneet?

Yksi kohta Soinin avoimessa kirjeessä kansalle kiinnitti professorin huomiota: kun Suomi haki lainavakuuksia, täällä ihmeteltiin, miksei mikään muu maa halunnut ottaa niitä vastaan.

– Minäkin sitä silloin vähän ihmettelin. Ehkä silloin oli EU:ssa jo tiedossa, että nämä sopimukset pitää Kreikan valtion sijaan tehdä monimutkaisin järjestelyin pankkien kanssa.

Hentilä toteaa Iltalehden mukaan, että Suomessa vakuusvaatimuksista ei voitu kuitenkaan enää luopua, sillä SDP halusi pyrkiä viimeiseen asti pitämään kiinni vaalilupauksistaan.

Hentilä toimii Helsingin yliopistossa poliittisen historian professorina.

PS VERKKOTOIMITUS