Eduskuntavaalit ratkeavat huomenna. Perussuomalaisten kannatus on ollut jo pitkään kasvussa ja jäsenistön vaali-into kovempaa kuin lähes vuosikymmeneen. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertovat, miksi nyt kannattaa äänestää perussuomalaista vaihtoehtoa.

Perussuomalaisten keskeisiä teemoja ovat suomalaisen työn ja yrittämisen puolustaminen, haitallisen maahanmuuton torjuminen ja vastuullinen taloudenpito. Kaiken politiikan ytimessä on perussuomalaisilla suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus nyt ja tulevaisuudessa.

Puolue vastustaa suomalaisen teollisuuden alasajoa suuruudenhullulla ilmastopolitiikalla, pk-yrittäjien kyykyttämistä verotuksella ja byrokratialla sekä palkkojen polkemista halpatyövoiman maahantuonnilla.

– Mielestämme julkista rahaa tulee käyttää kouluihin, terveydenhoitoon ja vanhuspalveluihin eikä joutilaan maahanmuuttajaväestön ylläpitämiseen, toteaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Kannatus kasvanut tasaisesti

Perussuomalaisten kannatus on noussut hurjasti viimeisissä kyselyissä. Kansalaisille alkaa pikkuhiljaa valjeta, että lasku muiden puolueiden ilmastohysteriasta lankeaa heidän maksettavakseen. Myös hallituspuolueiden kyvyttömyys suojella suomalaisia ulkomaalaisten rikollisuudelta on vaikuttanut mielialoihin.

– Uskon, että olemme johdonmukaisella linjallamme pystyneet myös herättelemään uudelleen niitä ihmisiä, jotka ovat pettyneet politiikkaan ja jotka eivät aiemmin ole ilmaisseet lainkaan kantaansa kannatuskyselyissä, Halla-aho sanoo.

Perussuomalaisille tärkeitä ovat asiat, eivät puolueiden tai ihmisten nimet. Puolue on valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa, mutta ei kenenkään kanssa millä hinnalla hyvänsä. Hallitusyhteistyön ehtona on, että perussuomalaiset pystyvät hallituksesta käsin edistämään kannattajilleen ja äänestäjilleen tärkeitä kysymyksiä.

Tavoitteena ykköspaikka

Perussuomalaisten tavoitteena on olla eduskuntavaalien suurin puolue. Mitä suurempi kannatus, sitä enemmän puolue pystyy vaikuttamaan.
Monissa kysymyksissä, etenkin haitalliseen maahanmuuttoon liittyvissä, perussuomalaiset on ainoa suomalaisten enemmistön näkemyksiä ajava puolue.

– Olemme myös ainoa puolue, joka korostaa kansallista kokonaisetua sen sijaan, että olisi jonkin yksittäisen intressiryhmän asialla. Pyrimme vastaamaan sellaisiin haasteisiin, jotka koskettavat yhtä lailla duunaria ja yrittäjää, maalaista ja kaupunkilaista, nuorta ja vanhaa, työikäistä ja eläkeläistä, kertoo Halla-aho.

Talous ja työ edellä

Perussuomalaiset lähtivät eduskuntavaaleihin puolueelle perinteisesti tärkeällä teemalla, eli ensin suomalainen työ ja yrittäminen. Puolueen vaaliohjelmaan saatiin terävästi koottua kolme puolueelle tärkeintä teemaa, jotka edustavat perussuomalaisten arvoja pidemmältäkin ajanjaksolta: vain sitä jaetaan mitä on, sitä jaetaan vain tärkeisiin kohteisiin ja yritetään samalla myös kasvattaa jaettavan määrää.

– Perussuomalaisilla on jälleen kerran edessä todella herkullinen tilanne, kun puolueen kannalta kaikkein tärkeimmät vaalit lähestyvät. Varsinkin ehdokaslistasta olen vaikuttunut. Nyt meillä on todella sitoutuneita ehdokkaita, jotka uskaltavat pitää puolueen ohjelmasta kiinni vaalien jälkeenkin, sanoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Hallitukseen ei mennä hinnalla millä hyvänsä

Hallitusyhteistyöstä perussuomalaiset eivät sulkisi yksiselitteisesti pois yhtäkään puoluetta, mutta tärkeistä arvokysymyksistä tullaan hallitusneuvotteluissa pitämään kiinni. Jos hallitukseen mennään, pitää perussuomalaisen kädenjäljen näkyä hallitusohjelmassa paljon vahvemmin kuin aikaisemmin.

Nyt puolueella myös on sellaiset ehdokkaat, jotka uskaltavat pitää puolueen arvoista kiinni, eikä hallitukseen mennä hinnalla millä hyvänsä.

– Muun muassa maahanmuuttopolitiikan selkeä kiristäminen on sellainen asia, jota kannattajamme ja äänestäjämme meiltä odottavat. Myös yrittämisen ja työn osalta meillä on tarjota selkeä vaihtoehto muille puolueille. Kokonaisuus loppujen lopuksi ratkaisee, Slunga-Poutsalo kertoo.

Vaaleissa muhii jälleen kerran yllätys

Perussuomalaisilla on eduskuntavaaleissa edessä siitä mielenkiintoinen tilanne, että jos puolue rökittää gallupit samalla lailla kuin vuoden 2015 vaaleissa mutta ei silti yllä samaan äänestysprosenttiin, tullaan perussuomalaisia pitämään valtakunnanmedian taholta vaalien suurimpana häviäjänä. Siinä ei kuitenkaan oteta huomioon sitä tilannetta, josta näihin vaaleihin on lähdetty.

– Tulemme saamaan enemmän kansanedustajia kuin mitä meillä tällä hetkellä on – ehdottomasti.

– Meillä on tarjota äänestäjille perusteellisesti tutkittu poliittinen vaihtoehto kysymykseen kuin kysymykseen. Pystymme puolueena todellakin tarjoamaan sellaisia vaihtoehtoja, mihin muut eivät pysty. Tällaista vaali-intoa en jäsenistössä muista aiemmin nähneeni sitten vuoden 2011 eduskuntavaalien alusajan, Slunga-Poutsalo kiittelee.

Artikkeli on julkaistu Perussuomalainen-lehden numerossa 3/19.

MIKA MÄNNISTÖ