Valtion ei pidä kuristaa orastavaa talouskasvua valtiontalouden liioilla lisäkiristyksillä. Näin kirjoittaa Palkansaajien tutkimuslaitos PT maanantain talousennusteessaan.

PT:n mukaan pyrkimys päästä alijäämätavoitteeseen kiristämällä tuntuvasti finanssipolitiikkaa voi nykyoloissa johtaa kansantalouden vaipumiseen takaisin taantumaan ja siten veropohjien heikentymiseen.

Suuret menoleikkaukset ja veronkorotukset eivät tällöin auttaisi saavuttamaan tavoitetta. PT suositteleekin maan hallitukselle sopeutumista siihen, että valtiontalouden alijäämä suhteessa bkt:een on vuonna 2015 yli prosentin miinuksella.

PT ennustaa Suomen kuluvan vuoden talouskasvuksi 0,6 prosenttia, joka on 1,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime syyskuun ennusteessa. Erityisesti vientiin ja yksityisiin investointeihin odotetaan nyt entistä heikompaa kehitystä. Vuoden loppua kohti ja ensi vuonna ne kuitenkin piristyvät tuntuvasti, mikä vauhdittaa bkt:n kasvun 2,5 prosenttiin. Kasvua tukee talouskasvun käynnistyminen EU-alueella.

PS VERKKOTOIMITUS