- Perussuomalaiset on jälleen ainoa vaihtoehto. Meillä on valmiit vaikutuskanavat, ryhmät ja yhteistyökumppanit Euroopassa, puheenjohtaja Timo Soini ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo painottavat.

Kevään historiallinen EU-vaali mittaa tosissaan hallituksen eurolinjan kannatusta. Äänestäjät voivat kääntää Suomen EU-politiikan uuteen suuntaan. Suuri eurojytky voi kääntää koko Euroopan suunnan. Perussuomalaiset valmistautuvat vaaleihin yhdessä ympäri maata.

EU voi vaikuttaa kaikkeen

Mihin EU:ssa sitten voi vaikuttaa, puheenjohtaja Timo Soini?

– Kaikkeen mitä siellä käsitellään. EU-parlamentin asema on vahva, Soini vastaa.

Soini muistuttaa, että valittujen täytyy pystyä hankkimaan hyvät avustajat ja verkostoitumaan. Hän auttaa edustajia löytämään oikean ryhmän, hän kun tuntee niiden vaikuttajat.

– Tärkeintä on saada ovet avattua. Meillä on valmiit vaikutuskanavat, ryhmät ja yhteistyökumppanit ja myös monikansallista henkilökuntaa, Soini sanoo.

Soini makustelee ajatusta, että puolue voisi lisätä tietoa ja taitoa EU-asioista henkilövaihdon kautta eduskuntaryhmän ja europarlamentin välillä niin, että kaikilla olisi mahdollisuus oppia uutta.

– Meillä on hyvä tilanne Euroopassa. Me olemme haluttua seuraa. Olemme Suomen tunnetuin puolue EU:ssa. Se asettaa myös edustajillemme vaatimuksen, koska heitä tullaan vertaamaan minuun, Soini uskoo.

Mölyt mahassa ja ryhmäkuntaisuus pois

Soini korostaa, että ehdokkaiden pitää sitoutua omaan suunnitelmaan ja puolueen ohjelmaan. Ehdokkaat ovat puolueen ehdokkaita. Ei pidä katsella liikaa sivuille ja reagoida toisten puolueiden tekemisiin. Eikä varsinkaan pidä asettua muita oman puolueen ehdokkaita vastaan. Yhdessä mennään.

– Eikä saa sanoa mitään tyhmää. Silloin toiminta jumiutuu. Elämä käy tylsäksi, jos ei osaa asetella sanojaan oikein. Vastuun saajan täytyy olla tehtävänsä tasalla. Linjasta ei pidä tinkiä, mutta täytyy ymmärtää, miten asiat sanotaan, koska vastustajat kyttäävät virheitä, Soini varoittaa ja muistuttaa, että ryhmän täytyy myös järjestäytyä ja toimia yhdessä ryhmäjohtajan johdolla.

Kolme paikkaa tulee

Soini näkee kaksi vaihtoehtoa: lautta lähtee liikkeelle, jolloin voitamme, tai sitten ihmiset jäävät kotiin.

– Olemme taas ainoa vaihtoehto. Viimeksi oli vain Soini ja sohva, nyt on sohva ja perussuomalainen, joista on 20 vaihtoehtoa. Mutta meidän linjamme on ylivoimainen: se on pysynyt samana ja lupauksemme ovat pitäneet, Soini korostaa.

Soini povaa, että kolme ehdokasta menee läpi ja laaja samanmielisten joukko menestyy ympäri Eurooppaa. Tämä antaa entistä paremmat mahdollisuudet vaikuttavaan yhteistyöhön. Mitä suurempi liittouma saadaan kokoon, sitä paremmin se saa tietoa ja sitä vahvemmin kaikki voivat vaikuttaa.

Europarlamentissa voi myös toimia vapaana hallituksen linjasta: siellähän ei ole hallitusta, joka kahlitsisi eduskunnan vaikutusvaltaa.

Ryhmä löytyy saletisti

Soinin mukaan eurokriittiset löytävät varmasti hyvän ryhmän, johon perussuomalaiset voivat liittyä. Ottajia on useampaankin ryhmään kuin mihin halutaan.

– Viimeksi menin sinne yksin heiluttamaan kahta kättä ja perustin EFD-ryhmää yhdessä Nigel Faragen kanssa, Soini muistuttaa. Hän kehuu myös tutkija Sampo Terhoa, joka on jatkanut Soinin työtä mainiosti niin, että yhteistyökuviot ovat kunnossa.

– Sampo on hoitanut hyvin kaikki äänestykset ja raportit ja hän on arvostettu edustaja, Soini kiittää.

Eurokapina vietävä loppuun

Soini muistuttaa, että kansa päättää, ketkä valitaan. Tärkeintä on mennä täysillä vaaleihin ja viedä loppuun se mistä kiikastaa: puolue jäi hallituksestakin EU-linjan vuoksi. Kun kansa tuki puoluetta eduskuntavaaleissa, olisi hienoa saada tuki myös eurovaaleissa. Se on mahdollista, koska kansan enemmistö kannattaa perussuomalaisten eurolinjaa. Asetelma on perussuomalaiset vastaan muut – perussuomalaiset vastaan tukipakettilinja.

– Meillä on mahdollisuus vaikuttaa hallituksen EU-politiikan suuntaan. Vaaleilla on myös yleispoliittista merkitystä: jos perussuomalaiset menestyvät eurovaaleissa, siitä on etua puolueelle ja hallituksen asema vaikeutuu. Ja jos hallituspuolueet menestyvät eri tavalla, se voi hajottaa koko hallituksen, Soini arvioi viitaten SDP:n alamäkeen.

Vaalityö kannattaa aina

Käytännön vaalityön tekevät puolueen paikallisosastot. Sitä johtaa puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Hän varmistaa, että kentällä on käytössään työkalut, joilla vaalit onnistuvat. Myös motivointi on tärkeää.

– Kentällä puhuttiin puhuttiin ensin vaaliboikotista – ettei EU:ssa kannata olla lainkaan. Mutta kun keskustelimme, mihin voimme vaaleissa ja europarlamentissa vaikuttaa, oli selvää, että vaalityö kannattaa. Myös eurokriittisten äänen pitää kuulua Euroopassa, Slunga- Poutsalo painottaa.

Tietoa eurovaaleista on jaettu joka käänteessä jo viime vuodesta alkaen. Piirit ovat myös harjaantuneet vaalityöhön kunnallisvaalien jälkeen, vaikka monella paikkakunnalla puolue on yhä nuori. Puoluesihteeriltä vaalit vaativat paljon.

– Minulle vaalityö merkitsee paljon puhetta ja läsnäoloa, ei niinkään torin reunalla kansan parissa, vaan tuen ja kannustan puolueen omaa väkeä puhumalla heille.
Vaalitoiminta on alkanut jo nyt yllättävän hyvin, toteaa Slunga-Poutsalo ja ennustaa matkapäiviä kertyvän kevään mittaan runsaasti.

Tämä kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 3/14 -lehdessä.

VELI-PEKKA LESKELÄ