Ruotsalaisministerit Carl Bildt ja Karin Enström ehdottivat Dagens Nyheter -lehden viikonvaihteen yhteiskolumnissaan visiota, jonka mukaan Ruotsin ja Suomen tulisi solmia puolustusliitto. Kirjoituksessa hahmoteltiin pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiivistämistä ja puolustusmateriaalin yhteisomistusta.
Suomen puolustusministeri Carl Haglund (rkp) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps) pitivät keskustelun avausta mielenkiintoisena. Haglund ja Niinistö keskustelivat asiasta A-Studion suorassa lähetyksessä maanantai-iltana.
Vihtavuoren ruutitehdas yhteisomistukseen
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö esitti, että Vihtavuoren ruutitehdas voitaisiin hankkia pohjoismaiden yhteiseen omistukseen. Nyt tilanne on se, että kyseinen tehdas on hallituksen säästötoimien vuoksi lakkautusuhan alla. Puolustusministeri Haglund taas vastusti ajatusta.
Yhteistyötä, ei avunantoa
Jussi Niinistö kertoi, että Suomella on jo nyt ilmapuolustusyhteistyötä Norjan ja Ruotsin kanssa. Sen sijaan Islannin ilmapuolustukseen osallistumista Niinistö piti avunantona, koska Islannilla ei ole omaa armeijaa. Haglundin mukaan yhteistyötä on myös materiaalihankinnoissa, koulutuksessa ja sotaharjoituksissa sekä kansainvälisessä toiminnassa.
Ruotsi on suuri aseiden viejä
Niinistö nosti esiin myös sen, että Ruotsi on väkilukuun suhteutettuna yksi maailman suurimpia aseidenviejiä ja Ruotsi pyrkii tietysti aina edistämään aseteollisuutensa intressejä. Ruotsin on kärkenä JAS-Gripen hävittäjien myyntitoiveet. Jussi Niinistö kuitenkin totesi, ettei Suomella ole tarvetta uusiin hävittäjiin. Hornet-hävittäjistä on hyviä kokemuksia ja ne ovat toimintakykyisiä pitkälle 2020–luvulle saakka.
Carl Haglund esitti kantanaan, ettei ruotsalaisministerien avauksessa ollut mukana kauppapolitiikkaa vaan ensisijaisesti mahdollisen puolustusliiton visiointia. Niinistö taas epäili, etteivät ruotsalaiset tosissaan lähtisi tekemään puolustusliittoa Suomen kanssa.
Molemmat olivat kuitenkin samaa mieltä siitä, puolustusliitto ole tänä päivänä ajankohtainen.
Yhteinen kysymyskin herroilta ohjelman lopuksi muotoutui: Mitä ruotsalaiset oikein tarkoittivat esityksellään? Vastaus voidaan saada kuluvan viikon torstaina Tukholmassa, kun Suomen puolustusministeri ja ulkoministeri tapaavat virkaveljiään.
Lisää
Teksti: Seppo Huhta
Kuva: Lehtikuva/Patric-Söderstrom