KOLUMNI Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen kehottaa maakuntalehtien päätoimittajia tarjoamaan todellista, journalistista vaihtoehtoa valtamedioiden vaillinaiselle uutisoinnille.

Useat maakuntalehdet ovat ryhmittymässä perussuomalaisten tueksi muiden puolueiden hölmöjen hankkeiden kaatamiseksi. Viimeksi Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa kolumnissaan ”Guggenheimista taotaan viimeistä naulaa persuarkkuun”.

Päätoimittaja Koivumaa on oivaltanut oikein, että perussuomalaisten on noustava kuntavaaleissa Helsingin suurimaksi valtuustoryhmäksi, jotta helsinkiläisten veronmaksien selvän enemmistön tahto toteutuu eli että ei anneta senttiäkään kaupunginveroeuroja Guggenheim-hankkeeseen. Samoin perussuomalaisten on oltava vuoden 2019 vaalien jälkeen pääministeripuolue, jotta Guggenheimin tapaisiin hankeisiin ei tuhlata senttiäkään valtion rahaa.

Päätoimittaja Koivuniemellä oli myös hieno oivallus. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on leikannut lapsilta ja opiskelijoilta antaakseen ministerin päätösvallassa olevia käyttörahoja Guggenheimille jo ennen kuin peruskiveä on muurattu.

Koivumaan ja monien muiden maakuntalehtien päätoimittajien on syytä ryhdistäytyä ja tuoda todellinen journalistinen vaihtoehto etelän valtamedioiden vaillinaiselle uutisoinnille ja perussuomalaisten mollaamiselle, vähättelylle ja jopa ivalle.

Maakuntalehdissä on jo ymmärretty, että on poliittista epärehellisyyttä väittää, että perussuomalaiset ja Suomen hallitus voisivat purkaa edellisten hallitusten tekemät EVM-sopimukset ja sitoumukset. EVM:n kassakaapista maksettavia mahdollisia Kreikan tai jonkin muun kriisimaan lisätukipaketteja emme pysty estämään.

Erityisesti demarit yrittävät peitellä edellisen hallituksen aikaisia pahoja tekojaan syyttämällä perussuomalaisia takinkäännöstä EVM:n kautta maksettavista Kreikan tukipaketeista. Tosiasiassa demarit sitoivat Suomen pysyvästi näihin siirtämällä vielä suomalaisten veroeuroja 1,5 miljardin euron edestä Luxemburgin muuten tyhjänä ammottavaan kassakaappiin.

Tästäkään solidaarisuuden sumuverhon nimissä tehdystä veroeurojemme ryöväyksestä ei kysytty kansalaisilta lupaa. PS:n takki ei ole kääntynyt. Piikki on laitettu ja pysyy kiinni siltä osin kuin hallituksella on päätösvaltaa. Uutta rahaa ei laiteta.

On hienoa, että maakuntalehdissä on myös kerrottu, että perussuomalaisten vaatimuksesta hallitus sulkee järjettömän tuulivoimaloiden syöttötariffi järjestelmän ensi vuonna eli uusi syöttötariffeja ei sen jälkeen enää myönnetä. Piikki laitettiin kiinni tähänkin kansalaisten rahojen tuhlaukseen. Kahden edellisen hallituksen typerän ja järjettömän päätöksen johdannaisena on vielä 3 miljardineuron syöttötariffipotti. On poliittista epärehellisyyttä nykyisen opposition tuomita budjettileikkaukset, koska sosiaaliturvamme rahoituspohja on silvottu vain veroeurosyöttötariffeilla pystyssä pysyvien tuulivoimaloiden lavoilla vuotavaksi.

Vain maakuntalehdet uskaltavat julkaista uutisen: ”Saksan Merkelin hallitus antaa tukensa perussuomalaisten Soinin ja Halla-ahon jo aikoja sitten tekemälle esitykselle, että Välimerellä padotaan siirtolaistulvat palauttamalla kaikki mereltä takaisin lähtömaahansa ja heidän tilanteensa käsitellään kolmannessa maassa. Näin torjuttaisiin ihmissalakuljetusta ja ehkäisisi pakolaisia lähtemästä hengenvaaralliselle merimatkalle. Turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä jo lähtömaassa, ja hyväksytyn päätöksen saaneet kuljettaa turvallisesti Eurooppaan.”

Tällainen rehellinen uutisointi korostaisi maakuntalehtien avointa ja puolueetonta journalismia. Ainoastaan sitoutumattomat maakuntalehdet pystyvät kysymään, mistä kaikista leikkauksista olisi nyt vältytty, jos edellinen hallitus ei olisi siirtänyt EVM:n 1,5 miljardia euroa ja tuulivoimaloiden syöttötariffeihin yli 3 miljardia euroa.

MATTI PUTKONEN
työmies