Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen katsoo hallituksen olevan osinkoveropäätöksissään aivan hukassa.
Ratkaisevaa oli kiire, joka syntyi siitä, kun tuposopimus kaatui edellisenä yönä. Päätettiin, että jotakin piti tehdä nopeasti.
– Ilmeisesti suurin osa ministereistä ei ymmärtänyt kehysriihessä, mitä päätöksiä he tekivät, Putkonen toteaa.
Ja pääministeri Jyrki Katainen oli tässä joukossa?
– Ilmeisesti. Jonkunhan pitäisi pitää nämä asiat jollakin tavalla hanskassa, Putkonen totea.
– Pahinta tässä on kuitenkin se, että suuresta avustajien joukosta huolimatta päättäjinä on ministereitä, jotka sanovat, että he eivät ole itse ehtineet paneutua asioihin tai eivät niitä ymmärrä – vaikka asiat on heille selostettu moneen kertaan! Vaikka ministerien täytyy ministerivastuullaan kantaa päätöksistä vastuu. Silloin pitää kysyä, ovatko nämä henkilöt oikeita ihmisiä päättämään Suomen asioista tällaisena vaikeana aikana, Putkonen jyrähtää.
Tehoton sekametelisoppa
Hyvät päätökset peitettiin huonoilla Putkonen ei sinänsä oudoksu sitä, että lobbarit säätytalolla kulkevat.
– Olen itse tehnyt sitä työtä 30 vuotta, mutta ratkaisevaa on, ottaako hallitus lobbareiden luvut käyttöön vai ei. On selvää, että EK, Eva ja Suomen Yrittäjät ovat esittäneet yhteisöveron alentamista jopa 15 prosenttiin. Jos hallitus on tätä mieltä, luvut pitää ottaa käsittelyyn, Putkonen toteaa.
Pahinta oli, että sinänsä hyvät päätökset vesitettiin vastapainoksi tehdyillä huonoilla päätöksillä, jolloin tuloksena on ehkä tehoton sekametelisoppa.
– Yhteisöveron alentaminen on hyvä päätös, joka voisi kiihdyttää työllisyyden kasvua ratkaisevasti lähitulevaisuudessa. Mutta samaan aikaan tehtiin toisten lobbareiden, kuten Greenpeacen painostuksesta päätöksiä, kuten windfall-veron avaaminen ja sähköveron nosto, jotka jarruttavat investointeja ja työllisyyden kasvua, Putkonen moittii.
Vastaava tapaus vuodelta 2007
Onko Putkosen muistin aikana tapahtunut aiemmin tällaista, että jokin hallituksen veropäätös olisi mennnyt täysin lobbausjärjestön paperin mukaan?
– Olen kuullut, että perheyritysten omistajien varallisuusveron poisto vuoden 2007 hallitusneuvotteluissa tapahtui Perheyritysten liiton paperin mukaan. Itse en ollut silloin paikalla, mutta liiton toimitusjohtajana toimi tuolloin Anders Blom, Putkonen kertoo.
Blom oli mukana hallitusneuvotteluihin kutsutussa elinkeinoelämän asiantuntijapoolissa, johon kuuluvat Perheyritysten liiton lisäksi muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomen yrittäjät.
Hallitusneuvotteluissa syntyi Matti Vanhasen (kesk.) toinen hallitus. Perheyritysten liittoa johtaa nyt entinen pääministeri Matti Vanhanen.