Venäjän rahoitusmarkkinoihin kohdistuneet pakotteet ovat pysäyttämässä useiden suomalaisten vientiyritysten tärkeitä projekteja.

– Venäjän rahoitusmarkkinoihin kohdistuvat pakotteet konkretisoituvat jo, kun Helsingin telakka joutui vaihtamaan pankkia, Nordean paiskattua siltä oven kiinni, perussuomalaisten työmies Matti Putkonen huomauttaa.

– Nordea osallistuu ainoana Suomessa toimivana pankkina täysimittaisesti Venäjän rahoitusmarkkinoihin kohdistuviin pakotteisiin. Nordea on ollut merkittävä pk-yritysten pankki. Nyt Nordean useat yritysasiakkaat – yhdessä Helsingin telakan kanssa – joutuvat järjestelemään pankkisuhteensa uudelleen voidakseen jatkaa nykyisiä ja neuvottelujen alla olevia Venäjän projektejaan. Tämä iskee eniten metalli- ja rakennusalan yrityksiin.

Pk-yritykset pulassa

Myös monet pakkoteiden ulkopuolisia tuotteita ja investointiprojekteja tekevät yritykset ovat suurissa vaikeuksissa.

– Yritykset tarvitsisivat lyhytaikaista, markkinaehtoista käyttöpääomalainoitusta pystyäkseen toteuttamaan Venäjän projektinsa. Näihin projekteihin varsinkin pk-yritykset tarvitsivat 3-10 miljoonan käyttöpääomalainaeriä. Vaikka summat eivät ole kokonaisuutena suuria, yrityksillä ei ole niihin pääomaa laittaa, Putkonen muistuttaa.

– Monet metalli- ja rakennusalan pk-yritykset joutuvat ottamaan projekteihinsa käyttöpääomalainaa. Markkinaehtoinen käyttöpääomalaina on päivittäin käytetty projektirahoitusinstrumentti, oli kyse sitten koneiden, laitteiden, talojen tai laivan rakentamisesta. Projektirahoitus maksetaan aina takaisin, kun projekti valmistuu.

Hallitus vain näpertelee

Putkonen vaatii, että teollisuuden vientiä ja tuotantoa edistävien Finnveran, Suomen Vientiluotto Oy:n, Tekesin ja Suomen Teollisuussijoituksen rahoitusta on vahvistettava, ja niiden takuu- ja rahoitussäännöstöä helpotettava. Myös päätöksentekoa on nopeutettava.

– Tämä on nyt elinehto, jotta metalli- ja rakennusalan pk-yritykset voivat jatkaa toimintaansa vielä mahdollisesti Venäjällä olevissa projekteissa. Kysymys on kymmenientuhansien työpaikoista ja kymmenistä, jos ei sadoista yrityksistä.

– Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vaati tätä hallitukselta jo viime viikolla. Valtiovarainministeri Antti Rinne vastasi esittämällä juuri näiden rahojen leikkauksia. Tämä osoittaa, että hallitus elää umpiossa. Maailman myllerrys kiihtyy ja hallitus vain näpertelee, Putkonen jyrähtää.

PS VERKKOTOIMITUS