Vihreät ministerit Heidi Hautala ja Ville Niinistö pitävät jälleen kerran pilkkanaan ministerivastuulakia.  Missään sivistysvaltiossa ministeri ei voi seuraamuksitta laukoa julkisuuteen ministeri Hautalan ja Niinistön tapaisia vahingollisia ja vastuuttomia möläytyksiä.

Ministeri Ville Niinistö esitti käsittämättömän väitteen, että Fennovoima olisi kaatumassa. Tällä lausunnolla Niinistö tosiasiallisesti epäsuorasti kehottaa sijoittajia vetäytymään Pyhäjoen voimalahankkeesta. Ministeri Niinistö lisää Suomeen sijoittamisen poliittista riskiä ja investoinneille myrkkyä olevaa epävarmuutta toimimalla täysin edesvastuuttomasti. Hän puolustautuu ontosti puheenjohtaja Timo Soinin moitteita vastaan sanan- ja mielipiteen vapaudella.  On kuitenkin täysin eri asia vastustaa ydinvoimaa kuin yrittää – ministerin vakanssin myötä saadulla arvovallalla – aktiivisesti kaataa Suomeen investointia tekevää ydinvoimayritystä.

Voiko pääministeri Jyrki Katainen sallia ministeriensä tämänlaatuiset yritystoiminnan ja Suomeen kohdistuviin investointeihin kohdistuvat vahingoittamistarkoitukset? Jos Katainen ei reagoi Niinistön poliittisiin investointien estämispyrkimyksiin, niin ministeri Niinistön lausunto tosiasiallisesti tulkitaan koko hallituksen kannanotoksi ja tätä kautta Suomeen suuntautuvien investointien poliittisen riskin ja epävarmuuden olennaiseksi kasvuksi. Tämä osaltaan varmistaa jälleen valtakunnan hallituksen toimista aiheutuvaa teollisuuden pakoa Suomesta ja tuo taas tuhansia työttömiä lisää.

Greenpeace on vihreiden militanttiosasto  

Toisaalla ministeri Hautala jatkaa johdonmukaista rikollisen toiminnan puolustamistaan lähettämällä lämpimiä taisteluterveisiä vihreiden militanttiosastolle Muurmanskiin. Kukaan ei kiellä mielenilmaisuja edes Muurmanskissa.  Mutta kun hyökätään tai tunkeudutaan väkipakolla työmaalle, niin muututaan rauhallisista mielenosoittajista rikollisjoukoksi. Tällainen toiminta tulkitaan oikeutetuksi terroriteoksi monissa maissa.

Vihreä militanttijoukko-osasto oli vaarantamassa itsensä ja kymmenien porauslautan työntekijöiden hengen. Porauslautojen suurin työsuojeluriskihän on mahdolliset kaasuräjähdykset, jotka voivat saada alkunsa pienestäkin kipinästä väärässä paikassa ja väärään aikaan. Vihreät militantit olivat omilla toimillaan aikaansaamassa todellista ympäristökatastrofin riskiä yrittäessään hyökätä porauslautalle.

On käsittämätöntä, että ministerin vakanssilta tuetaan tällaista laittomuutta. Ministeri Hautalan olettaisi tietävän, mikä ero on rauhallisella mielenosoituksella ja väkivaltaisella hyökkäyksellä työmaalle.  Vastaavatko ministeri Hautalan linjaukset tässä asiassa valtakunnan hallituksen yhteistä kantaa? Ja seisooko pääministeri Katainen tässäkin asiassa tumput suorina katsomossa ja asettuuko koko hallitus jälleen kerran vihreiden äänettömäksi yhtiömieheksi?

MATTI PUTKONEN