Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) joutui eroamaan, kun hän puhui muunneltua totuutta eli kansankielellä valehteli eduskunnan edessä. Onko pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) ja valtiovarainministerillä Petteri Orpolla (kok.) lopulta sama kohtalo? kysyy perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

Putkosen mielestä perussuomalaisten puoluekokouksen jälkimainingit ovat hyvin samankaltaiset Jääteenmäen eroon johtaneen prosessin kanssa.

Päivämäärät ja puheet eivät täsmää

Pääministeri Sipilä vakuutti eduskunnan edessä 12.6., että perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoaminen tuli hänelle yllättäen ja pyytämättä. Ministeri Orpo säesti ja vakuutteli useiden hallituskokoonpanovaihtoehtojen olleen keskusteluissa myös valtiosääntöoppineiden kanssa.

– Kuitenkin pääministerin kanssa keskustelleet valtiosääntöoppineet Tiitinen ja Hidén kertovat aivan muuta. He ovat todenneet STT:n haasteluissa, että Sipilän kanssa selvitettiin käytännössä vain toteutuneen kaltaista vaihtoehtoa eli hallituksen jatkamista nykykokoonpanolla. Se oli siis kyselyä yhden mahdollisuuden varalta. Keskustelut oli Tiitisen ja Hidenin mukaan käyty jo sunnuntaina 11.6.

– Valtiosääntöoppineiden paljastuksien valossa pääministeri ja valtiovarainministeri ovat puhuneet todennäköisesti maanantaina 19.6. hallituksen tiedonantokeskustelussa eduskunnan edessä muunneltua totuutta, Putkonen toteaa.

Tämän hallituksen taival entistä tukalampi

Putkosen mielestä Sipilä ja Orpo vetivät täydellistä teatteria Kesärannan tapaamisessa perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa.

– Ei ollutkaan kysymys arvoista tai ihmisoikeuksista, vaan jo viimeistään edellispäivänä sovitun hallituskokoonpanon peittelystä. Puheenjohtaja Halla-aho olisi ollut valmis noudattamaan hallitusohjelmaa niin kuin se on kirjoitettu.

– Kepun, kokoomuksen ja UV-ryhmittymän hallitustaipaleen tulevaisuus on entistä tukalampi, mitä enemmän putkahtelee uutta tietoa sen todellisesta syntyprosessista, Putkonen uskoo.

Terhon kannattajat heittivät pyyhkeen kehään

Putkonen palaa vielä puoluekokouksen tapahtumiin, joiden jälkipyykki on suututtanut kokoukseen osallistujia.

– Vaalit ratkesivat todellisuudessa siihen, että ministeri Terhon kannattajista yli 200 poistui kokouspaikalta heti puheenjohtajavaalin ratkettua. Kokoustarkkailijat tunnistivat lähtijät rintapinsseistä ja laskivat joukon.

– Mäntän Valon, Mäntsälän Marttojen tai edes Suomen Sisun jäsenet eivät kaapanneet valtaa, vaan Terhoa kannattanut ryhmittymä heitti pyyhkeen kehään jo ensimmäisen erän jälkeen. Jos he olisivat olleet varapuheenjohtajaäänestyksessä mukana, olisi vaalien lopputulos voinut olla toisenlainen. Se ei ollut, joten nyt mennään näin, Putkonen jyrähtää.

– On turha jossitella tai levitellä valheellista propagandaa. Perussuomalaiset äänivaltaiset jäsenet tekivät demokraattiset ratkaisut, joita demokratiaa arvostavat kunnioittavat.

SUOMEN UUTISET