Suomen kannattaa hankkia STX:n Turun ja Rauman telakat omistukseensa, sanoo perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

Korean Times -lehti paljasti viikonloppuna, että korealainen telakkajätti STX aikoo myydä ulkomaiset tytäryhtiönsä. Niihin kuuluvat myös Turun ja Rauman tytäryhtiöt, joissa Turussa ryhdytään parhaillaan rakentamaan kahta saksalaisen TUI-varustamon tilaamaa risteilijää. Lisäksi on myynnissä STX:n osuus Helsingin telakasta.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan STX:n mahdolliset myyntiaikeet eivät vaikuta Rauman ja Turun telakoiden nykyisiin laivatilauksiin, kertoo kokoomuksen Nykypäivä.

STX:stä uuden suomalaisen telakkateollisuuden alku

Putkonen kehottaa Perussuomalaisen haastattelussa valtion omistamaa Suomen Teollisuussijoitus Oy:tä kokoamaan nopeasti suomalaisesta teollisuudesta omistajajoukon, joka ottaisi STX:n suomalaistelakat harteilleen. Alkuvaiheessa myös valtion kannattaa sijoittaa yritykseen tuntuva rahasumma, joka saadaan takaisin 5-15 vuoden kuluessa osakekauppojen kautta.

Tärkeintä on varmistaa ensin arktisen laboratorion osaaminen eli Aker Arctic Technology Inc:n osaaminen.

– Valtio voisi ostaa sen omistukseensa heti. Akerilla on runsaasti huippuluokan osaamista ja teknologiaa, joka liittyy jäänmurtajiin, öljynporauksen meriteknologiaan ja entistä vahvempien jäätä murtavien rahti- ja tankkialusten kehittämiseen. Tällaiset alukset pystyvät kulkemaan jopa ilman murtajien apua ja täten täyttämään arktisen merenkulun vaatimukset ympäristönormit huomioiden, Putkonen kehuu.

Masa Yards syntyi edeltäjän konkurssista

Putkonen uskoo laajemman telakkayrityksen nousevan suomalaisen telakkateollisuuden uudeksi aluksi.

– Suomalaisella omistusrakenteella varmistetaan telakkateollisuuden uusi alku samaan tapaan kuin Masa Yards nousi edellisessä lamassa Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssista. Turun ja Rauman telakat ovat molemmat erinomaisia ja niistä saadaan tuottavaa uutta suomalaista bisnestä. Varsinkin kun säilytetään vielä tämän Arctic Technologyn osaaminen kiinteänä osana suomalaista telakkateollisuusklusteria, Putkonen toteaa.

Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi aamulla Ylen Ajantasassa, että jos alalla havaitaan laskelmien jälkeen voitollisen toiminnan edellytyksiä, telakan osakkeita kannattaisi hankkia entistä enemmän pitkäjänteiseen suomalaiseen omistukseen.

Veli-Pekka Leskelä