Työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori antoi Ylen haastattelussa käsittämättömän omistajanohjeen valtionyhtiöille. Vapaavuori vaati, että valtionyhtiöiden on suhtauduttava ymmärtäväisemmin kansalaisjärjestöjen laittomiin hyökkäyksiin kuin yksityisten yhtiöiden.

Ministeri Vapaavuori antoi vuorostaan oikeutuksen Greenpeacen laittomille toimille. Lausunto todistaa, että Kataisen/Urpilaisen hallitus haluaa aktiivisesti omilla toimillaan omistajaohjauksen varjolla tehdä valtionyhtiöistä vapaata riistaa lakeja halveksuville järjestöille. Näiden linjausten oikeuttamana Greenpeace ja vastaavat voivat vapaasti pitää valtionyhtiöitä pelikenttänään ilman rikosoikeudellisten seuraamusten uhkaa.

Kansalaisjärjestöillä, kuten Greenpeacella, on ministerin mukaan lupa keskeyttää työt ilman seuraamuksia ilmastonmuutokseen vedoten. Vapaavuoren linjausten seurauksena asiakkaat eivät voi luottaa, että valtionyhtiö pystyy toimittamaan tilaukset aikataulussa. Linjaukset vievät asiakkaat valtionyhtiöiltä.

Unohtiko Vapaavuori tarkoituksella, että jäänmurtokin joudutaan kilpailuttamaan? Valtiollinen Arctia Shipping joutuu kilpailemaan kansainvälisten toimijoiden kanssa erityisesti offshore-markkinoilla. Ministeri Vapaavuoren lausunnot vievät Arctia Shippingiltä mahdollisuuden osallistua yhtäläisillä pelisäännöillä kansainvälisiin tarjouskilpailuihin. Arctic Shippingin toiminta voidaan milloin tahansa vapaasti keskeyttää valtakunnan hallituksen nimenomaisella luvalla Greenpeacen tai vastaavan toimesta.

Aikaisemmat työ- ja elinkeinoministerit ovat edes yrittäneet pitää laillisesti toimivien suomalaisten elinkeinonharjoittajien puolta. Ministeri Vapaavuoresta on tullut useista rikoksista tuomitun Greenpeacen edusmies.

MATTI PUTKONEN