Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen pitää hallituksen päätöstä ydin-, vesi- ja tuulivoimaloille tulevasta voimalaitosverosta karhunpalveluksena suomalaiselle teollisuudelle ja työläiselle.

Hallitus päätti budjettiriihessä säätää päästöttömälle energiantuotannolle ns. windfall-veron, jolla niistetään puhtaiden energiamuotojen päästökaupan vuoksi saamaa ansiotonta kilpailuetua. Samalla korotettiin myös sähköveroa.

– Hallitus lupasi vielä keväällä – sekä pääministeri Jyrki Katainen että valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, ettei Suomi lisää teollisuuden kustannuksia yhtään tällä vaalikaudella. Sitä epäiltiin jo silloin ja nyt hallitus lisäsikin teollisuuden energiaverorasitusta.

”Käsittämätön petos”

– Tämä on käsittämätön petos, sanojen syöminen, joka tulee johtamaan metsäteollisuuden yksiköiden sulkemiseen. Siitä on UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen varoittanut. Kaikki teollisuus, jonka lopputuotteen hinnasta energia muodostaa 20-50 prosenttia, kuten paperi, teräs ja valutuotteet, kärsivät tästä, Putkonen toteaa.

– Tämä sanojen syöminen on ominaista juuri SDP:lle: Urpilainen sanoi pakkoliitoksille: ”Ei!”. Mitä tapahtui riihessä – nyt sanotaan: ”Kyllä.” SDP sanoo aina kyllä, kun kustannuksia pitää nostaa, Putkonen jyrähtää ja muistuttaa sähköveron syövän myös kansalaisten ostovoimaa.

-Huvittavaa on  myös tuulivoimaloiden paneminen verolle, vaikka niitä tuetaan sertifikaatilla. Tuulivoimayhtiöt ottavat rahat tuen kautta pois.

VELI-PEKKA LESKELÄ