Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu eduskuntataloon ensi viikolla kolmen päivän mittaiseen istuntoon. Mukana ovat kaikkien maiden pääministerit. Yhteensä ministereitä naapurimaistamme pyörii noin viisikymmentä ja muiden maiden parlamentaarikkoja – meiltä ja muualta – on ministerien lisäksi paikalla yhteensä 80.

Kokouksen tärkeimpänä tavoitteena perussuomalaisten edustajilla neuvoston kokouksessa on kokoukseen osallistuvan kansanedustajamme Anne Louhelaisen mukaan rajaesteiden poistaminen.

– Tärkeimpänä on poistaa sosiaali- ja koulutusalan rajaesteitä. Näiden lisäksi on madallettava työvoiman liikkuvuuden tiellä olevia esteitä. Myös eläkejärjestelmien yhteensovittaminen nousee merkittäväksi kysymykseksi, Louhelainen muistuttaa.

Kaikissa muissa Pohjoismaissa ei aina ole helppoa ymmärtää, että Suomella on erilaisia velvoitteita kuin heillä.

– Ehkä kaikille ei ole aina helppoa suhtautua Suomeen. Tämä johtuu siitä, että olemme Euroopan Unionin jäseniä, mitä taas Norja ja Islanti eivät ole. Ja toisaalta, vaikka Ruotsi ja Tanska ovatkin EU:ssa, niin ne eivät ole eurossa.

 Apua ongelmiin naapurilta

Vaikka ongelmia saattaa joskus ilmaantua, on pohjoismainen yhteistyö on hyvä asia.

– On hienoa, että saamme tutustua toistemme ratkaisuihin eri ongelmatilanteissa. Arjen esimerkkinä tulee mieleen ne opit, joita meidän parlamentaarikot ovat saaneet vaikkapa tutustuessaan Tanskan vanhustenhoitojärjestelmiin ja siihen, kuinka ikäihmisen elämä laitoksessakin voidaan tehdä hyvin kodinomaiseksi, Louhelainen kertoo.

Rajaesteiden poistamisen lisäksi Pohjoismaiden neuvostoa puhuttaa mm. neuvoston budjetti, jota leikataan viidellä prosentilla vuodesta 2014 ja saman verran vielä vuosina 2015-2016. Kolmas keskusteluun tuotava asia on ”Nuorten haaste Pohjoismaille”- raportti. Sen ovat laatineet 25 suomalaisnuorta – ikähaarukasta 16-29.

Kokouksessa keskustellaan myös pitäisikö Pohjoismaiden päästä lisäjäseneksi G-20-maiden ryhmään siksi, että Pohjoismaiden taloudet muodostavat yhdessä maailman kymmenenneksi suuriman talousalueen.

Avointa keskustelua

Pohjoismaiden neuvostossa keskustellaan Helsingissä avoimemmin kuin koskaan. Aikaisemmat ”möröt” eivät ole enää tabuja, vakuuttavat suomalaisisännät kokousviikon aattona. Keskustelua oman alueen, Euroopan ja maailman talousmenosta käytäneen vilkkaasti.

Euroopan Unioni saanee julkista kehua, mutta myös moitteita yli sadalta arvovaltaiselta pohjoismaiselta politiikolta. Edes ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ei enää vaieta, vaikka paikalla on myös venäläisiä vieraita. Takavuosina aiheiden käsittely yhteisellä, julkisella pohjoismaisella foorumilla ei olisi tullut kysymykseenkään.

Teksti: Seppo Huhta, eduskuntatoimittaja