Euroopan komissio ripitti Ranskaa maan budjetin sopeutustoimien seurantaohjelmassa. Raportissa todetaan Ranskan budjetin olevan vain osittain linjassa talouskurisopimuksen kanssa. Sopimuksella on tarkoitus suitsia liiallisia alijäämiä. Ranskan tulisi karsia sosiaaliturva- ja terveydenhuoltomenojaan. Raportin mukaan Ranska ei esitä uskottavaa suunnitelmaa vajeidensa tilkkimiseen ensi vuodeksi.

Ranskan presidentti François Hollande on ahtaalla. Hänen oma suosionsa on todella alhaalla, ja europarlamenttivaaleissa hänen sosialistipuolue jäi kolmanneksi, kun selkeän vaalivoiton nappasi eurovastainen Kansallinen rintama Marine Le Penin johdolla. Brittiläisessä Telegraph-lehdessä ekonomisti Roger Bootle arvioi, että Kansallinen rintama on suurin euron olemassaolon uhkatekijä. Bootle tuli laajemminkin tunnetuksi voitettuaan ideakilpailun siitä, miten yhteisvaluutta euro tulisi purkaa.

Telegraphin taloustoimittaja Ambrose Evans-Pritchard oli haastatellut Le Peniä, ja kysynyt häneltä mitä hän tekisi ensi töikseen jos voittaisi presidentinvaalit. Le Pen vastasi, että hän käskisi Ranskan valtiovarainministeriön laatimaan suunnitelmat frangin palauttamiseksi Ranskan valuutaksi.

”EU-sääntökö” pakottaa?

EU:n talouskurisopimusta on kritisoitu laajalti. Hollanden ohella Italian pääministeri Matteo Renzi on hänkin todennut säännön olevan älytön. Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso muistutti, että ”populistit” hyökkäävät perusteetta komissiota vastaan valittaen, että komissio pakottaa noudattamaan rajua säästölinjaa keskellä talousvaikeuksia. Barroso kertoi, että komissio ei pakota talouskuriin, vaan sen ovat EU-maiden hallitukset sopineet keskenään.

Suomessakin on ministeritasoa myöden hieman epäselvyyttä talouskurisopimuksen alkuperästä. Esimerkiksi väistyvä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) katsoi, että sääntö määrätään EU:sta käsin.

Henri Myllyniemi