Ranskan aluevaalien ensimmäisen kierroksen alustavien tulosten pohjalta maan suurimmaksi puolueeksi on noussut kansallinen rintama. Se rohmusi yli 30 prosenttia äänistä. Toiseksi ponnisti konservatiivit hieman yli 27 prosentin äänisaaliilla. Sosialistit kärsivät pahan vaalitappion puolueen äänimäärän jäädessä alle 23 prosentin.

Aluevaalit koskivat kolmeatoista aluetta. Vaaleissa oli 44 miljoonaa äänioikeutettua. Äänestysvilkkaus jäi alhaiseksi. Vain noin 43 prosenttia käytti äänioikeuttaan.

Kansallinen rintama nappasi kärkipaikan kuudessa alueessa. Konservatiivit pääsivät kärkipaikalle neljässä alueessa. Sosialistien vaalitappion suuruutta kertoo se, että he hallitsivat ennen vaaleja kahtatoista aluetta.

Euro- ja maahanmuuttovastainen kansallisen rintaman voittokulku jatkuu. Viime vuonna europarlamenttivaaleissa puolue keräsi noin neljänneksen äänistä. Puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen riemuitsi aluevaalien tulosta. Hän kertoi, että puolue on nyt kiistatta Ranskan suurin puolue. Le Pen keräsi omalla alueellaan yli 40 prosenttia äänistä.

Le Pen on ilmoittanut tavoitteekseen asettua Ranskan presidenttiehdokkaaksi. Ranskan presidentinvaalit pidetään puolentoista vuoden kuluttua. Aiempien mielipidemittausten mukaan hän voittaisi vaalien ensimmäisen kierroksen, mutta häviäisi toisella kierroksella konservatiiviehdokkaalle.

Aluevaalien toinen kierros käydään ensi sunnuntaina. Ensimmäisen kierroksen alustavien tulosten pohjalta kansallinen rintama voisi napata jopa neljän alueen hallinnon. Puolue ei ole hallinnut kertaakaan yhtäkään aluetta yli 40 vuoden olemassaoloaikana.

Henri Myllyniemi

Tagit