Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) kohuttu puhe tekee tuntuvan loven seurakuntiin. Kirkosta erosi keskiviikkona puoleenyöhön mennessä Helsingin Sanomien mukaan lähes tuhat, kun koko kesäkuussa erosi vain 1900 jäsentä.

Räsänen piti puheensa uskovalle yleisölle Kansanlähetysseuran vuotuisilla kansanlähetyspäivillä. Puhe levisi julkisuuteen paikallisen lehden Kankaanpään seudun kautta ja suuren yleisön silmissä puhe herätti laajaa kummastusta.
Räsänen sanoi sisäministerinä, että uskonnon määräykset voivat nousta joskus maallisen lain yläpuolelle.
– Kaikilla meillä varmasti tulee eteen tilanteita, joissa joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia vastoin yleistä mielipidettä, normia, porukan painetta, joskus jopa lakia - tämän rohkenen sisäministerinä sanoa - jos nämä ovat Jumalan sanan vastaisia, Räsänen sanoi.
Hän vastusti myös aborttia ja vertasi sitä teurastamiseen. Tämä herätti kohua sosiaalisessa mediassa liberaalien kansalaisten keskuudessa.

Piispa: Kyse Räsäsen
omista mielipiteistä

Arkkipiispa Kari Mäkinen kommentoi eropiikkiä lomallaan twitterissä. Iltalehden mukaan hän yllättyi saatuaan tiedon eropiikistä.
– Sisäministeri Räsäsellä on oikeus puheisiinsa ja mielipiteisiinsä. Niistä voi olla eri mieltä tai samaa mieltä, mutta kirkon kannanotoiksi niitä ei tule sotkea. Ei enempää kuin kenen tahansa kadulla vastaan tulevan kirkon jäsenen puheita, Mäkinen kommentoi Twitterissä.
Iltalehden mukaan keskiviikkona erosi 960 jäsentä ja torstaina tahti kiihtyy: puoli yhteentoista mennessä erosi jo 643 jäsentä.

Veli-Pekka Leskelä