Kirjanpainajan tuhot ovat yleistyneet etenkin kuusimetsissä. Tuhoja on havaittu niin Suomessa kun muuallakin Euroopassa. Kansanedustaja Minna Reijonen on jättänyt asianosaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen siitä, miten kirjanpainajan tuhojen leviäminen metsissä aiotaan jatkossa estää.

Kirjanpainaja on pieni, alle puolen sentin kokoinen, ärhäkkä kuusimetsien tuholainen. Lämpimien kesien lisääntyessä kirjanpainajakanta kasvaa ja tuhot ulottuvat yhä pohjoisemmille alueille.

– Jos kirjanpainajien vaivaama puu jää metsään pitkäksi aikaa, saattaa se saada herkästi tuhoja leviämään terveisiin puihin. Suomessa on ohjeistukset, kuinka tulisi toimia kirjanpainajan tuhoja havaitessa, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.

Ongelmia aiheuttavat suojellut metsät

Ohjeistuksia on olemassa myös puiden korjuu- ja varastointiajoista metsissä. Ongelmaksi muodostuvat metsät, jotka ovat suojelualueita. Sairastuneita puita ei suojelualueilta poisteta samoin kuin muista metsistä, joten kirjanpainajat voivat päästä leviämään herkästi aiheuttaen metsien tuhoutumista laajoilta alueilta.

– Miten jatkossa reagoidaan metsiä tuhoaviin kirjanpainajatuholaisiin, ja kuinka nykykäytäntöä on suunniteltu muutettavaksi toimenpiteineen siten, että kirjanpainajat eivät tuhoaisi suojelualueen puustoa ja sitä kautta leviäisi tuhoamaan myös muuta ei-suojelussa olevaa metsää? Reijonen kysyy.

Suomen Uutiset